Основният проблем за запълване на състава в МВР е, че

...
Основният проблем за запълване на състава в МВР е, че
Коментари Харесай

В МВР са назначени нови 400 служители, трудността била, че малко отговарят на изискванията

Основният проблем за запълване на състава в Министерство на вътрешните работи е, че няма задоволително претенденти, които да дават отговор на условията за служител на реда. Това съобщи по време на блиц надзор в парламентарната комисия по вътрешна сигурност и публичен ред вътрешният министър Валентин Радев.

Той сподели, че след последните оповестени състезания за назначение, нови 400 души са почнали работа в полицията. Радев добави, че към момента се търсят към 500 души за реализиране на обещания от ГЕРБ брой - към 1 000 нови полицейски чиновници за справяне с така наречен битова престъпност по дребните обитаеми места. В момента незаетите щатове в Министерство на вътрешните работи са към 4000.

На журналистически въпрос след чуването му в комисията - в какъв период ще оправи министерството с кадровия си проблем, в случай, че доста от претендентите не дават отговор на условията, Радев съобщи, че същото е питал професионалното управление на Министерство на вътрешните работи. Те му обяснили, че казусът е, че едни и същи претенденти идвали от разнообразни места като се разгласи конкурс в София - от Враца, Перник и други

Решението било да се афишират състезания по места, по този начин Радев се надява " да не се движат едни и същи маси ". Освен това той съобщи още веднъж, че се търси метод за повдигане на заплатите и реализиране на финансова вероятност за претендентите, когато станат част от системата.И по този начин в случай че вместо 815 лева, колкото по думите му била най-ниската заплата в системата след нарастването тя стане 900-1 000 - по този начин ще се изравни " със заплатата на този от завода в Казанлък да вземем за пример и с другите придобивки " повече хора ще желаят да станат част от полицията.

Радев въпреки всичко загатна, че нарастване не може да има до края на годината, а вероятно от началото на идната.

За физическата подготовка на служителите на реда, които все още работят в системата, министърът разяснява, че е приказвал с тях за потребността да респектират хората, даже да бъдат харесвани от тях. Обяснението на някои от служителите на реда, че са били в добра физическа форма при постъпване в система, само че по-късно това се е трансформирало, се разбра още от думите на Радев.

" И аз като вас се разхождам и ги виждам, някои се чудя по какъв начин са влезнали. Много и аз не ги одобрявам. ", разяснява той. Министърът съобщи, че проби за подготовката им има непрекъснато, въпросът обаче бил да се съблюдават разпоредбите обективно и когато някой не се справял с тях, да се му се заплаща и " да си отива ".

Никой не би трябвало да се тормози да бъде подслушван

Вътрешният министър разяснява и настояването на Българска социалистическа партия за неговата оставка с думите: " Нищо не мисля за тази оставка и дори се веселя - значи вършим нещо, което не се харесва на опозицията ". Допълни, че не е обсъждал въпроса с Бойко Борисов. По време на съвещанието на кабинета Борисов единствено го е питал каква е тази оставка, която желаят от левицата.

Той изясни, че през вчерашния ден при изявлението си пред публицисти в Брюксел (което стана мотив за желаната му оставка - бел.ред.) не е декларирал, че ГДБОП би трябвало да подслушва, а единствено да ревизира, стига това да е по закон и да е в границите на работата, за която е платен последния от дирекцията програмен продукт. За него още веднъж през вчерашния ден от Министерство на вътрешните работи обявиха, че ще извлича информация единствено от мобилни устройства, които са конфискувани като материални доказателства в хода на следствие, а няма да служи за подслушване на телефони и други устройства.

" Това, че някой се тормози да бъде подслушван, си е негов проблем. Аз не смятам, че някой би трябвало да бъде обезпокоен от това. Аз доста повече ще се притесня в случай че някой не е направил нещо, което е належащо и се окаже, че той е евентуален терорист или някой, който може да направи толкоз бели на страната ", разяснява още Радев.

Проверките за неплатени и от пасажерите в колите санкции и " деликатното " връщане на децата в учебно заведение не са несвойствени действия за Министерство на вътрешните работи

По време на чуването в комисията Радев съобщи още, че не вижда нищо неприятно в това КАТ да ревизира за санкции и да връчват фишове, и на пасажерите в автомобил, който е спрян за инспекция.

" При инспекция като може да се види и се откри, че имат неплатени санкции какво да му кажем, ти от втората седалка да минеш през Министерство на вътрешните работи да си я платиш. Че той до момента не го е направил ", съобщи вътрешният министър. По думите му това е част от битката на държавното управление за ограничение на жертвите на пътя и броя на злополуките, каквато повеля даде министър председателят Борисов преди време.

Радев даже даде образец по какъв начин на двама, отишли да аплайват за работа в Министерство на вътрешните работи били отнети шофьорските книжки, а на други двама били връчени фишове. " На претендентите, а представете си на всички пътуващи в колите, няма ли да станем по-сигурни по този начин ", аргументира се министърът.

От отговора на Радев, след въпроса на Тодор Байчев от Българска социалистическа партия по какъв начин ще разяснява концепцията на ръководещите, министерството да оказва помощ и в битката за връщане на децата в учебно заведение, се разбра, че вътрешният министър утвърждава концепцията и било по-добре децата да се образоват, в сравнение с да се случват произшествия като последния в Асеновград - нападението, осъществено от група роми над състезатели и треньори от тима по гребане край.

По думите на Радев той минимум би разрешил Министерство на вътрешните работи да извършва несвойствени функционалности, откакто така и така министерството е натоварено с доста задания. Така министърът заключи изявленията на депутатите от Българска социалистическа партия, съгласно които и инспекциите на пътуващите в спрени за инспекция коли и новите пълномощия, свързани с образованието на децата са несвойствени за ведомството.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР