Основният проблем за самите украинци е, че не им се

...
Основният проблем за самите украинци е, че не им се
Коментари Харесай

Омбудсманът каза кой е най-големият ужас за бежанците у нас

" Основният проблем за самите украинци е, че не им се дава навреме информация. Не знаят къде ще отидат, какъв брой време ще пътуват, не знаят какъв брой време ще останат там и къде ще отидат по-късно. Това ги тормози, тъй като огромна част от тях са дами с дребни деца ", заяви пред Българска национална телевизия омбудсманът Диана Ковачева.

По думите й почивните бази са краткосрочни решения, защото са на отдалечени места, където хората не могат да се интегрират, децата не могат да се запишат в учебно заведение или да учат български.

" Трябва да се откри по-ясен метод, при който да се даде опция на бежанците да стъпят на краката си, аз да поемат нещата в свои ръце. Държавата оказва помощ, да, само че в тази ситуация фактически се стига до едно доста неприятно опълчване ", разяснява Диана Ковачева.

Тя е направила неочаквана инспекция в центровете в Елхово и Сарафово и е открила, че през първия ден не е имало задоволително добра подготовка - фургоните не са били готови, нямало е хладилници, изискванията не са били подобаващи за деца и хора с увреждания.

Освен това не би трябвало да се позволява опълчване сред българите и украинските бежанци, акцентира още Ковачева.

" Украинските бежанци са сложени в тежка обстановка, аз мисля, че българите сме солидарни с тях. само че в края на краищата тези хора би трябвало да бъдат сложени в естествени, човешки условия, явно не на първа линия на морето не просто тъй като това води до съществено опълчване, само че и също тъй като тези хора би трябвало да бъдат интегрирани ", съобщи тя.

Настаняването на бежанци в почивните бази е основало напрежение измежду българи, чиито резервации са били анулирани в последния миг.

" Когато има война не е миг да се приказва за резервации, само че в края на краищата би трябвало да има баланс на ползите и въпреки всичко да има една дълготрайна политика. И за самите хора от Украйна не е добре - какво като ги настаним на морето? Ще осигурим една отмора, само че те по какъв метод ще могат да се почувстват интегрирани и спокойни за бъдещето си ", запита омбудсманът.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР