Основният проблем в МВР е липсата на системен подход, за

...
Основният проблем в МВР е липсата на системен подход, за
Коментари Харесай

Цветан Цветанов: Основният проблем в МВР е липсата на системен подход

Основният проблем в Министерство на вътрешните работи е неналичието на систематичен метод, с цел да се усъвършенства работата и да се търсят най-новите осведомителни благоприятни условия, които дава цифровият свят. Това сподели Цветан Цветанов водач на Републиканци за България и някогашен вътрешен министър в „ Часът на избора “.

„ Това, което видяхме на митинга на 16 ноември като събития на принуждение, в случай че имахме задоволително добре построена инфраструктура за видеонаблюдение може фактически на доста по-ранен стадий да бъдат локализирани и изведени тези ултраси или провокатори “, съобщи Цветанов и посочи като главен проблем неналичието на превантивната активност и на цялостна политика в системата за сигурност, и в системата на Министерство на вътрешните работи. „ Не може да няма неотложни краткосрочни, средносрочни и дълготрайни ограничения, да не си ги заложил в управническата си стратегия и като законодателни, и като административни. Резултатът от едни ограничения от време на време идва незабавно, само че в други идва в по-дълъг интервал от време “.

Цветанов даде образец със законодателна смяна, която е била направена 2010 година, когато са разширили обсега на опцията на неотложните следствени дейности да се вършат от служители на реда, а освен от проверяващи служители на реда.

„ Видяхме, че това е голям недостиг в неналичието на правосъдие в къси периоди. И в случай че погледнем 2010 година преди тези законодателни промени в Наказателно-процесуален кодекс имахме 20 000 досъдебни производства, които бяха върнати от прокуратурата и от съда на служителите на реда за доразследване. 2012 година, когато бяха направени тези законодателни промени бяха към този момент 5 000. Обучихме 6000 служители на реда да могат да вършат тези неотложни процесуално-следствени дейности. Имахме 2000 проверяващи служители на реда и общо системата на Министерство на вътрешните работи разполагаше с един голям човешки капацитет и запас дружно с прокуратурата. Ние осигурихме един систематичен метод за по-бързото следствие, а това играе и своята превантивна роля. Когато един извърши закононарушение и той не бъде осъден, или не бъде оголен и се проточи във времето, обществото губи доверие, а той почва да се усеща безнаказан и стартира да прави и последващо, и последващо закононарушение “, даде образец Цветанов.
Липсата на привеждане в популярност на престъпния контингент е довел до това да излезе нескрито и неналичието на политическа воля на министъра на вътрешните работи.

„ Съгласно Законa за Министерство на вътрешните работи, министърът на вътрешните работи дава отговор за националната държавна политика на Министерство на вътрешните работи, за предварителната защита и битката с проведената престъпност. Той е подпомаган от основния секретар, като висшата професионална фигура и зам.-министрите като политически състав и другото което е, това са регионалните шефове на Министерство на вътрешните работи “, добави някогашният вътрешен министър.

Цветанов посочи като голяма неточност изтласкването в тъмната част на деня на протестиращите по дребните улички. „ За мен това е неуместно от професионална позиция. И по тази причина се получиха тези вълнения в заведенията, с хората които бяха в тях. Пострадаха почтени жители, с което експанзията и провокацията не можеше да се управлява. Трябваше да е ясно кой носи отговорност за провеждането на този митинг “.

Цветан Цветанов изрази съмнение, че Временна комисия в Народното събрание ще откри, че не са били подхванати превантивни ограничения преди провеждането на това събитие.
„ Ако се подходи доста задълбочено и бъдат изслушани всички вероятни страни от основаната Временната комисия в Народното събрание, най-малко могат да се създадат заключения за политиката, която би трябвало да бъде водена в бранша за сигурност. Отговорност за случилото се би трябвало да носят министърът на вътрешните работи и шефът на Столична дирекция на вътрешните работи. Един от двамата би трябвало да бъде освободен, с цел да може фактически да се покаже на обществото, че комисията си е свършила работата. При всяка една краткотрайна комисия, даже в случай че може в това събеседване, което ще се води ние да чуем всички наранени страни и изводите, които се създадат да начертаят съответни ограничения – най-много дълготрайни и те да бъдат заложени “.

Цветанов попита за какво не се вкарва така наречен цифровизация. „ Когато приказваме за пътната сигурност във всяка една демократична и развита страна има видео наблюдаване, което хваща нарушителя и по този метод изваждаш служителя на реда от храста или от някоя уличка. Така той ще може да бъде на терен и в урбанизираната зона да се подсигурява сигурността “.

„ При физически конфликт с даден протестиращ, когато бъде обезвреден, полицейският чиновник няма право да нанася каквато и да е било непозволена мощ. Не може протестиращ да бяга и да бъде налаган с палка по главата или свален на земята и да бъде ритан, това е неприемливо. Има ли констатация за принуждение някой би трябвало да поеме отговорността “, безапелационен е Цветан Цветанов.
Бившият вътрешен министър сподели, че поглеждайки обратно в годините могат да се дадат редица образци по какъв начин са правени многократни опити системата за сигурност да бъде овладяна и разрушена от политически и от престъпни подбуди. „ Нямаше систематичен метод за целеустремено надграждане на система за сигурност, която да бъде с нужния почит пред обществото и то да бъде предпазено “, добави той.

Друг проблем, който засегна и разяснява Цветан Цветанов е средата, в която учат нашите деца.

„ Никой в страната няма политическа воля да се бори с това събитие – опиатите. Съсипаха едно, в случай че не и две генерации, въвличайки децата в тази мрежа на наркоразпространение и зависимости, а по този метод обричаме цялата си нация “. Той напомни, че още през 2016 година е предложил да се вършат проби за опиати на всички младежи и резултатите да се получават единствено и само от техните родители.

„ Ето по тази причина би трябвало да има последователен метод и да се види това, което е предлагано преди и да се построи в този момент “.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР