Основният проблем с поддръжката на гробищните паркове идва от липсата

...
Основният проблем с поддръжката на гробищните паркове идва от липсата
Коментари Харесай

Карлос Контрера: В погребалния бизнес липсва всякаква държавна регулация


Основният проблем с поддръжката на гробищните паркове идва от неналичието на закон. За подобен се приказва повече от 20 години, само че действителен резултат няма. Това съобщи за " Лице в лице " по bTV общинският съвет от Карлос Контрера във връзка незаконните погребения, които бяха открити в региона на село Клисура.

,,В момента имаме един бизнес, обвързван с даването на такива услуги, в който няма държавна регулация, което разрешава да има една огромна сива зона. Заради неналичието на такава регулация гробищната мафия продължава да взима пари, само че да не прави нищо, или да го прави некачествено``, изясни Контрера.

По думите му фактът, че общинските съветници не назначиха инспекция по този случай приказва, че " някой се пробва да прикрие нещата ".

От ГЕРБ избягаха от диалога, като по този начин засилихи подозренията, че се пробват да прикрият казуса, а не да го разрешат. Това че няма инспекция демонстрира, че някой се пробва да прикрива нещата. Ако се вършим, че няма проблем, той единствено ще се задълбочава, уточни още общинският консултант от Столична община.

Той разясни още, че за гробищните паркове по принцип се водят регистри, само че в тази ситуация със село Клисура подобен указател въобще не е имало.

Ето за какво е належащо да се одобри Закон за погребално-обредната активност, означи Контрера.

По тематиката с митингите на чиновниците от градския превоз Контрера съобщи, че поддържа техните претенции.

Имат учредения да стачкуват – преди всичко, две години резултатът от коронакризата не беше обезщетен във връзка с публичния превоз. Освен това има и закъснение на заплатите, т.е. няма по какъв начин хората да им се забавят заплатите и да бъдат удовлетворени. Друг проблем е поддръжката на автопарка поради неналичието на средства. Част от рейсовете не могат да излязат от гаражите, сигнализира той.

Той прикани страната да подкрепи градския превоз в София с най-малко 144 млн. лв., като не изключи вероятността тази сума да се усили поради цената на природния газ.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР