Основният проблем пред изпълнението на публични проекти – държавни и

...
Основният проблем пред изпълнението на публични проекти – държавни и
Коментари Харесай

Гроздан Караджов: Общински проекти за 4,3 млрд. лв. са застрашени без индексация

Основният проблем пред осъществяването на обществени планове – държавни и общински, е невъзможността за подписване на контракти по подадени предложения от 2018 година до началото на 2020 година или рискът от несъблюдение на към този момент подписани контракти. Направихме обширен разбор каква инфлация са претърпели шест подотрасъла в строителството. Резултатите са отразени в план на методика за индексиране на разноските по контракти за публични поръчки. Той е оповестен на интернет страницата на Министерството на районното развиване и благоустройството. Това сподели вицепремиерът Гроздан Караджов пред парламентарната Комисия по районна политика, благоустройство и локално самоуправление.

Проектът е показан на Камарата на строителите в България. Част от възраженията им са отразени. Остава това за таван от 15% на индексацията, само че разговорът продължава, до момента в който в Народното събрание се одобри обсъжданият текст за промени в Закона за публичните поръчки. На негово съображение по-късно, посредством разпореждане на Министерски съвет, ще бъде въведена методиката, осведоми вицепремиерът.

Гроздан Караджов заяви, че поради растежа на инфлацията е застрашено осъществяването на планове за общо 1,1 милиарда лева по Оперативна стратегия „ Околна среда 2024-2020 “. От тях ВиК плановете са за 800 млн. лева Под риск са и планове за 1,3 милиарда лева, финансирани от Оперативна стратегия „ Региони в напредък “. Отделно от това общините извършват планове за 4,3 милиарда лева Това е общата сума на изпълняваните планове, а не тази, която би трябвало да се индексира. Ако тези планове не се индексират и не се изпълнят, европейските средства няма да могат да се усвоят и страната ни ще би трябвало да ги върне, акцентира вицепремиерът.

В рамките на стратегиите има спестявания, които обаче ще могат да се употребяват единствено за частта на предоставената безплатна финансова помощ по плановете. Голяма част от тях включват и самоучастие, което постоянно се обезпечава посредством заеми, обърна внимание зам.-министър Деляна Иванова. По отношение на общините – присъединяване им по другите планове е друго. Затова решение ще се търси план по план, сподели още районният заместник-министър.

Вицепремиерът Караджов разясни, че с постановлението на Министерския съвет освен ще се промени методиката към Правилника за използване на Закона за публичните поръчки, само че и ще се дадат финансовите източници.

На съвещанието депутатите от Комисията по районна политика одобриха измененията в Закона за публичните поръчки, с които се позволява договорите да бъдат индексирани.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР