Основният подводен камък за предстоящите избори е, че все още

...
Основният подводен камък за предстоящите избори е, че все още
Коментари Харесай

Политолог: Не е ясно кой ще подготви машинното гласуване

Основният подводен камък за идните избори е, че към момента не знаем кой ще е изпълнителят на поръчката за приготовление на машинното гласоподаване. Това сподели политологът и избирателен специалист Даниел Стефанов пред Euronews Bulgaria.

По думите му, досега това е бил един и същи реализатор, само че сега има спор сред компанията и ЦИК за много огромна сума, тъй че не е доста ясно кой ще извърши подготовката за машинното гласоподаване.

По думите му, изборната интензивност ще бъде такава каквато партиите я създадат, тъй като гласоподавателите вземат решение дали да гласоподават по отношение на това какво партиите им предложат. За страдание през последните месеци видяхме, че партиите приказват главно на най-твърдите си гласоподаватели, пробват се да втвърдят от ден на ден ядрата си и това не е добър знак, тъй като огромна част от гласоподавателите най-вероятно няма да отидат да гласоподават. Партиите не желаят да уголемяват въздействието си отвън хората, които към този момент са ги последвали, сподели Стефанов.

Основният въпрос, на който хората желаят да чуят отговор е за какво политиците са в политиката. Политическата класа непрекъснато се вглежда в отговор на въпроса „ какво “, „ какво ще вършим “. И това слага граници на диалога, той става много обикновен. Няма място за огромните хрумвания за бъдещето на България.

Като образец той даде тематиката с газа, която по думите му принадлежи на предишното, а ние би трябвало да гледаме какво ще става оттук насетне. И досега не сме получили нищо повече от изнудване от съветската страна. Затова в акцията би трябвало да се водят огромните диалози и партиите не би трябвало да ги заобикалят.

Очаквам много сложна предизборна акция, тъй като твърдите гласоподаватели могат да бъдат въодушевени единствено с остри послания. Това е проблем, тъй като българското общество така и така е към този момент много разграничено. Голяма част от обществото, изключително по-ниските пластове, е безусловно изключена от публичния и политически живот и могат да станат лесни жертви на друг тип дезинформационни офанзиви от непознати страни.

Като прибавим и разделянето в обществото, България става лесна цел за външно въздействие.

По време на акцията ще чуваме единствено за слагане на граници сред един и различен. После внезапно като влязат в Народното събрание ще би трябвало да стартират да вършат обособени взаимни отстъпки, а те към този момент ще са подготвили гласоподавателите си за тъкмо противоположното. Оттук следват два съществени казуса – за политическите партии става доста мъчно да основават взаимни отстъпки и консенсуси, и гласоподавателите стартират да усещат, че държанието на политическите партии не е достоверно, счита Стефанов.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР