Основният ми приоритет е свободата. Проектът Telegram никога не е

...
Основният ми приоритет е свободата. Проектът Telegram никога не е
Коментари Харесай

Основателят на Telegram пред Тъкър Карлсън: Основният ми приоритет е свободата

Основният ми приоритет е свободата. Проектът Telegram в никакъв случай не е бил за пари. Нямам парцели, нямам самолети, нямам яхти. Това е моят метод на живот. Това сподели в изявление за Тъкър Калрсън създателят на Telegram Павел Дуров.

Той изяснява отхвърли си да притегли рискови вложители към плана с желанието си да резервира независимостта си. „ След като започнете да купувате неща, това ще ви свърже с физическо местонахождение. Втората причина е, че желая да остана фокусиран върху Telegram, само че знам, че в случай че си купя къща или аероплан или нещо сходно, ще отделя време, пробвайки се да ги направя красиви “, сподели той.

На въпрос на Тъкър Карлсън от кое място е, Дуров отговоря, че „ това ще бъде дълга история “. Според него той е роден в Съюз на съветските социалистически републики. Когато е на четири години, фамилията се реалокира в Италия. Там той отива на учебно заведение и " вследствие на това става нещо като европеец ". След разпадането на Съюз на съветските социалистически републики фамилията се реалокира в Русия, където Дуров получава образованието си и основава обществената мрежа ВКонтакте. В края на 2013 година той го продава и напуща Русия.

Според него, когато опозиционери в разнообразни страни, където VKontakte оперира, стартират да употребяват обществената мрежа за образуване на митинги, компанията стартира да получава претенции от управляващите за възбрана на сходни групи. В Русия, съгласно Дуров, първите сходни претенции са почнали да идват през 2011–2012 година, само че VKontakte ги пренебрегва. 

„ Бях огромен покровител на такива полезности като свободния пазар, свободата на словото, свободата на събранията “, означи Дуров в изявлението. Освен това съветските управляващи са поискали да им бъдат предоставени персонални данни на уредниците на митингите в Украйна. Дуров е отказал да удовлетвори тези претенции. „ Решението да продам VKontakte беше първата компания, която сътворих, „ само че разбрах, че избирам да бъда свободен “.

Как е основан Telegram и по какъв начин работи в този момент

Идеята за основаване на Telegram поражда, когато Дуров работи в Русия. Той сподели, че това се е случило, наред с други неща, заради нуждата да има метод за сигурна връзка с брат си Николай Дуров, с цел да координира бъдещи дейности на фона на отхвърли на управляващите да изтрият обособени групи или да дават потребителски данни. Николай Дуров е програмист, написал код за VKontakte, Telegram и блокчейна TON. В изявлението Павел Дуров назовава брат си „ талант “, „ супер интелигентен “ човек и специалист по криптография. 

„ Той създаде главните правила на криптирането на Telegram. Бях по-ангажиран с потребителския интерфейс “, сподели създателят на Telegram.

Преди да дойде в Дубай, където в този момент се намира Telegram, мениджърският екип, съгласно Дуров, обмислял няколко други града: Берлин, Лондон, Сингапур, Сан Франциско, само че на всички места имало бюрократични усложнения. По-специално в Германия е било невероятно да се наемат програмисти от други страни, без първо да се предложи работа на експерти от Европейски Съюз. 

Сред преимуществата на Дубай, където Дуров се реалокира преди седем години, той уточни лекотата на правене на бизнес, ефикасното данъчно облагане и отличната инфраструктура. 

„ По-важното е, че това е неутрална страна, която желае да бъде другар с всички. Геополитически тя не е обвързвана с никоя от огромните суперсили “, отбелязва създателят на Telegram. Според него Telegram желае да остане неутрална платформа, налична за хора с разнообразни възгледи.

Telegram към този момент има повече от 900 милиона консуматори. Компанията, съгласно нейния създател, не харчи нищо за маркетинг, промоция на платформа и реклама. Екипът е от 30 инженери и няма HR отдел или други отдели, присъщи за огромните софтуерни компании. 

„ Все още създавам множеството функционалности, работейки непосредствено с всеки инженер, дизайнер, който ползва тези функционалности. Аз съм единственият продуктов управител, тъй като имам вяра, че по този начин мога да подтиквам растежа “, сподели създателят.

За вложения, благосъстоятелност и сигурност

Според ръководителя на Telegram по дифолт той счита устройствата, които употребява, за компрометирани.

„ Все още ще употребявате iPhone или смарт телефон с Android. И в този момент, по-късно, което претърпях в Съединени американски щати, имам доста лимитирано доверие в създадените от Съединени американски щати платформи от позиция на сигурността “, сподели той. В отговор на различен въпрос Дуров сподели, че не пътува до „ странни места “, за които не е сигурен, че дават отговор на неговите полезности. Съобщава, че не посещава нито една от огромните геополитически сили като Китай, Русия или Съединените щати.

За Илон Мъск и Марк Зукърбърг

Павел Дуров поддържа закупуването на Twitter (сега именуван X) от Илон Мъск, защото тази обществена мрежа „ става все по-голям покровител на свободата на словото “. Освен това платформата се пробва да прави нововъведения след договорката.

Дуров описа и за среща си с Марк Зукърбърг, създателят на Meta Platforms, която се е състояла преди повече от 10 години.

Според него Зукърбърг го попитал дали има проекти за интернационална агресия, а Дуров попитал дали Фейсбук има проекти да усили каузи си в Русия. И двамата, съгласно създателя на Telegram, са дали отговор с „ не “, само че са изпълнили тези проекти след известно време.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР