Основният лихвен процент, изчисляван от Българската народна банка (БНБ), падна

...
Основният лихвен процент, изчисляван от Българската народна банка (БНБ), падна
Коментари Харесай

Основната лихва в България падна значително през юли

Основният лихвен %, изчисляван от Българската национална банка (БНБ), падна доста. От 1 до 31 юли той ще е 3.63%, което е 0.15 прочие пункта под равнището му от юни. Толкова огромно намаляване не е имало от края на 2009 година, когато икономическата рецесия, провокирана от спукването на имотния балон, замрази кредитирането в България.

Централната банка няма право сама да дефинира ОЛП, защото в условия на Валутен ръб Българска народна банка няма право на независима парична политика, а единствено го пресмята.  За задачата тя употребява данни от кредитните покупко-продажби, подписани от комерсиалните банки. Намалението отразява падащите лихви при някои типове заеми и запазването на равнищата при ипотечните заеми.

Основният лихвен % е в действие за интервала от първия до последния ден на календарния месец, за който се отнася и е при бройна спогодба „ действителен брой минали дни/360 “.

Размерът на ОЛП е еднакъв на междинната аритметична големина от стойностите на индекса ЛЕОНИА Плюс (LEONIA: LEv OverNight Interest Average Plus) за работните дни на предходния календарен месец.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР