Основният източник на вода за Южното черноморие е , обемът

...
Основният източник на вода за Южното черноморие е , обемът
Коментари Харесай

Ще има ли бедствено положение в Поморие и Несебър, решават следващата седмица

Основният източник на вода за Южното черноморие е, размерът му е намалял с 80%. Около 20% от оставащата вода може да се употребява за битови потребности. С решение на Министерски съвет от 9 декември язовирите " Порой " и " Ахелой " се трансферират на регионалният шеф на Бургас – Вълчо Чолаков.
" Следва тези два язовира след решение на ВиК сдруженията в региона да бъдат предадени за употреба и поддръжка на ВиК Бургас. В момента има общински сесии за опълномощаване на кметовете за това прекачване. Очаквам да получа пълномощията от екоминистъра и Министерство на регионалното развитие до на следващия ден, 11 декември. Така че другата седмица да успеем да проведем общо заседание и да подпишем анекс с ВиК за вложенията и ремонтите на двата язовира. ", изясни Чолаков пред btv.
Отстрани наподобява, че процедурата се задвижи след абсурда в националното заседание, когато министър разгласи, че Бургас ще е новият Перник – застрашен от водна рецесия през май, съгласи се регионалният шеф.
" Но аз знам, че процедурите са задвижени доста преди абсурда: проектите за двата водопровода от язовирите към Камчия се предвижват, самите общински решения също се приготвят от дълго време. Така че действия за подготовката на аварийно водоподаване има във времето обратно ", сподели той.
До 20 февруари свързващите уреди би трябвало да са построени, съгласно министър Димитров ". “Всички уреди не могат да бъдат построени, огромна част от тях – могат, всички – е съвсем невероятно “, акцентира шефът на ВиК Бургас – инж. Ганчо Тенев. “Ще създадем всичко допустимо да ги изградим бързо. Първата работа, която ще направи ВиК Бургас, е да ремонтира стените, което е най-важното, с цел да задържим водата в язовирите . Оттам нататък ще работим по другите уреди “, безапелационен беше той.
Връзката ще бъде осъществена с помпени станции и тръбопровод. „ Така или другояче деривация Камчия минава на близко. Няколко пъти сме казвали, че трасето от Ахелой е 3 км, а от Порой – 7 км. Трябва да бъде построен 10 км тръбопровод с 3 помпени станции: една на Ахелой, и защото Порой е доста невисок язовир, денивелацията с Камчия е доста огромна – там има две помпени станции “, изясни инж. Тенев.
Обемът на единият язовир е 12 млн. кубика, на другия 40 – потребният размер, който може да се употребява, е към 45 млн. кубика, което е горе – долу потреблението на окръг Бургас за 1 година, посочи още той.
 Колко е необятен гърбът на Ревизоро? Колко е необятен гърбът на Ревизоро?
Един евреин споделя на собствен другар следната преживелица: " Една събота си вървях и на пътя си видях банкнота. Чудих се по какъв начин да я взема, за какво...
Съгласувани са към този момент процедурите с министерствата, тъй че не чакам пречки по тях , разяснява регионалният шеф въпрос за това чака ли се административно закъснение по проблема.
Проектите ще костват към 60 млн. лева “Всичко е обезпечено и като финансиране, и като процедурен ред, и технология на деяние.Остават ни процедури по Закон за устройство на територията и по ЗОТ, които би трябвало да обработим. “, посочи шефът на ВиК Бургас и добави, че всяка процедура може да бъде обжалвана пред съда.
Имаме две благоприятни условия за деяние или по Закона за публичните поръчки или по Закона за отбрана от бедствени положения – обсъждаме с юристите на ВиК, кое е по-бързото и дейно административно решение сега. Ще вземем решение най-много другата седмица. Тогава би трябвало да стане ясно дали ще се разгласи бедствено състояние – в случай че е такова то ще е отчасти единствено за двете общини Поморие и Несебър, защото на тяхна територия са двата язовира, посочи регионалният шеф на Бургас.
 
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР