Основният фактор за допълнителните почивни дни между сроковете са сигналите,

...
Основният фактор за допълнителните почивни дни между сроковете са сигналите,
Коментари Харесай

Министър Денков: Ако МЗ реши да затвори училищата, ще го направи

Основният фактор за спомагателните почивни дни сред периодите са сигналите, които се получават, че учениците са изтощени и имат потребност от отмора, дружно с учителите. Това изясни в студиото на Нова тв министърът на образованието акад. Николай Денков.

„ Моите съображения са свързани извънредно с учениците и учителите. Здравните ограничения се вземат от Здравното министерство. Ако то реши, че би трябвало да затвори учебните заведения по-рано - ще го направи. Това е тяхно право, с цел да запазят здравето”, посочи той.

Акад. Денков уточни, че обстановката със инфектираните възпитаници е доста пъстра. Затова се подчертава на локалния метод. „ Средно за страната карантинираните учители са 3,6%. В Благоевград са 8,5%, а в Търговище - 1,08%. Разликата е осем пъти. При карантинираните възпитаници - приблизително за страната процентът е 2,58. В Бургас са съвсем 5%. В Търговище са 0,5%”, сподели министърът.

Той разгласи, че учениците могат да бъдат завършени в електронна среда, при актуалната обстановка. Няма заповед да бъдат изпитвани присъствено, а до момента това било единствено рекомендация. „ Тази рекомендация беше при спадането на вълната. При състояние, че сега вървим в друга посока - тя към този момент не е напълно съответна, тъй като основава друго напрежение”, съобщи акад. Денков. В момента онлайн учат към 15% от учениците.

Коментар от министъра пристигна и за тестването на учениците. Убеден е, че това е една от ограниченията, която би трябвало да се ползва. Иначе, решението какъв брой пъти седмично децата да се изследват било на Здравното министерство. „ Ако имаше проби за два пъти, трябваше да се тестват два пъти. В момента ги няма. Това не значи, че тестването един път е излишно”, сподели акад. Денков.

Той добави, че карантинирането не става след проучването в образователните заведения. „ Само за последния един месец броят на позитивните проби в учебните заведения се е нараснал 10 пъти съвсем. Това демонстрира, че те са почнали да хващат вълната”, сподели още министърът.

Според акад. Денков началото на образователната година би трябвало да бъде изтеглено напред. „ Ще го обсъждаме, ще забележим коя е най-подходящата дата. Става въпрос за към 10-ина дни по-рано. Бих предложил образователната година да стартира от 5 или 6 септември”, съобщи той.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР