Основните цели на Русия са електрическите подстанции, които свързват различните

...
Основните цели на Русия са електрическите подстанции, които свързват различните
Коментари Харесай

Войната: Енергийната система – новата цел на Русия в Украйна

Основните цели на Русия са електрическите подстанции, които свързват другите елементи на украинската електропреносна мрежа, и електроцентралите Внезапните изключвания биха нанесли вреди на друга инфраструктура и на тежката индустрия Европейска комисия прикани държавните управления и частните компании в Европейски Съюз да дарят повече пари и съоръжение за възобновяване на енергийния бранш в Украйна
От 10 октомври Русия е изстреляла над 200 крилати ракети и дронове камикадзе към основен детайл от гражданската инфраструктура на Украйна: електропреносната мрежа. Докато нашествието на Русия в прилежащата й страна не дава стремежи резултат, напъните й да порази енергийната мрежа наподобяват по-ефективни.

" Вярвам, че някои експерти от енергийния бранш на Руската федерация са помогнали на своите военни ", споделя пред Economist Дмитрий Сахарук, изпълнителен шеф на ДТЕК, най-голямата частна енергийна компания в Украйна. И изяснява, че задачите са били подбирани деликатно.
Реклама Основните цели
Основните цели на Русия са електрическите подстанции, които свързват другите елементи на украинската електропреносна мрежа - като някои от тях са били изумени с до 10 ракети. Целта е системата да бъде разрушена по този начин, че да не може да се придвижва електрическа енергия сред другите райони на страната, с цел да се балансира натоварването. А при съществени провали това може да докара до изключване на огромна част от мрежата.

Втората група цели са самите електроцентрали. Те са по-големи и по-трудни за извеждане от строя, само че по данни на националния мрежови оператор " Укренерго " от предходната седмица минимум 30% от енергийните мощности на страната са били развалени. Намаляването на потенциала за произвеждане на сила покачва риска, че при пиково ползване системата няма да може да издържи и ще се стигне до спиране на електрозахранването.

От март украинската мрежа е обвързвана с европейската, което разрешава на европейските снабдители да доставят ток, в случай че Украйна има дефицит. Но в случай че спиранията създадат мрежата на Украйна прекомерно нестабилна, може да се наложи Европа да я изключи, най-малко краткотрайно, с цел да предотврати тази неустойчивост да засегне личната ѝ мрежа. А това би влошило още повече проблемите на Украйна.
Ефектите за Украйна
Внезапните изключвания биха нанесли вреди на друга инфраструктура и на тежката индустрия. Например стоманодобивният цех на ArcelorMittal в Кривой рог в Източна Украйна зависи от публичната електропреносна мрежа. При ненадейно прекъсване на електрозахранването оборудването ще бъде развалено. В огромните градове ще бъдат спрени водоснабдителните и канализационните системи, както и отоплението в кварталите. При негативни температури тръбите ще замръзнат и ще се напукат.
Реклама
За да се предотвратят сходни вреди, Киев вкара плаващи спирания на електрозахранването, с цел да поддържа търсенето на по-ниски равнища от наличните доставки. Във значими градове електричеството се изключва квартал по квартал за по четири часа.

По-сериозен е казусът с неналичието на съоръжение. От пролетта западни енергийни компании изпращат в Украйна трансформатори, генератори, кабели и други уреди. Полските компании PGE и Tauron, френската Schneider Electric, немските EON и 50 Hertz, както и други компании от Финландия, Литва, Португалия и Съединени американски щати, вземат участие в този план. Но тези доставки няма по какъв начин да компенсират вредите от разрушенията до момента. Освен това част от оборудването, като трансформаторите да вземем за пример, не са съвместими, тъй като огромна част от украинската мрежа употребява остарялата руска система.

Затова и Киев изпрати апел към страните от Източна Европа, които преди също са употребявали руската система, да прегледат складовете си, в това число неработещи устройства, които могат да бъдат употребявани за елементи. Украинският президент Володимир Зеленски моли за минимум 17 милиарда $ незабавно финансиране за страната, като настояването не взема поради вредите, нанесени от Русия на енергийната инфраструктура на нейния комшия.

Във вторник Европейската комисия също прикани държавните управления и частните компании в Европейски Съюз да дарят повече пари и съоръжение за възобновяване на енергийния бранш в Украйна. " Това, което е заложено на карта, е отбраната и благосъстоянието на хиляди и десетки хиляди семейства, уязвими хора, деца и възрастни хора преди настъпващата зима ", разгласи във вторник еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР