Основните проблеми в сферата на потребителското търсене и предлагане са

...
Основните проблеми в сферата на потребителското търсене и предлагане са
Коментари Харесай

Димитър Маргаритов, КЗП: Търговците разчитат на неинформираността на потребителите

Основните проблеми в областта на потребителското търсене и предложение са свързани с това, че търговците разчитат на неинформираността на потребителите, стремейки се по някакъв метод да ги заблудят. Това съобщи в предаването „ Преди всички “ Димитър Маргаритов – ръководител на Комисията за отбрана на потребителите.

„ Относителният дял на жалбите, които касаят заеми, на фона на всички останали, не е доста огромен. Ние получаваме над 20 000 тъжби годишно по разнообразни потребителски въпроси “, сподели той.

Маргаритов уточни главния проблем, обвързван с заемите – опитът на кредитната институция да сложи лицето, което получава заем, в неравностойно състояние като страна по контракта. В тази тенденция са и недоволствата на хората:

„ Те усещат една тежест, когато погасяват своите заеми и когато се вършат опити да бъдат натоварвани с спомагателни разноски, с изключение на общоприетите вноски, които те дължат “.

За хората, които теглят ипотечни заеми, ръководителят на КЗП акцентира:

„ Първо – да изберат благонадежден заемодател. В момента има огромна конкуренция, оферират се преференциални условия, само че е допустимо това не постоянно да е по този начин. Съветваме хората да създадат параленост на няколко оферти. Следват поредност от дейности, в които към този момент роля има и самата кредитна институция. Законът задължава кредитора да извърши изследване за платежоспособност. Това е гаранция за кредитора, само че е и гаранция за самия консуматор. Потребителите на ипотечни заеми имат една спомагателна отбрана от това да подпишат нещо, без да са го прочели деликатно и без да са се уведомили задоволително тъкмо за всички елементи. Това е 14-дневният период, който законът дава след даването на обвързващото предложение от страна на кредитната институция и в който период потребителят би трябвало да вземе към този момент окончателното решение за подписването на контракта. Полезна е и фигурата на така наречен кредитни съветници, която законът вкарва за първи път. Тези регистрирани в Българска народна банка лица могат да дадат способена консултация за всеки от съставените елементи на банковия заем “.  

Маргаритов уточни, че сега се отпускат повече заеми и се следи раздвижване на имотния пазар. Това е и повода цените на парцелите да се покачват, добави той. Председателят на КЗП посъветва потребителите да се осведомят авансово какви са изискванията за посредническата услуга при закупуването на парцел.

Цялото изявление чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР