Основните причини за завишените цени на парното са рекордно високите

...
Основните причини за завишените цени на парното са рекордно високите
Коментари Харесай

Омбудсманът иска по-ниски цени на парното от КЕВР

Основните аргументи за повишените цени на парното са рекордно високите цени на топлинната сила, признати от Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) за интервала 1 юли 2023 година - 30 юни 2024 година Това пишат от пресцентъра на омбудсмана, като мнението й е изпратено и до КЕВР.

Множеството тъжби от клиенти против високите месечни сметки за парно накара омбудсмана Диана Ковачева да сезира ръководителя на КЕВР Иван Иванов.

Оказва се, че регулаторните цени не са съгласувани с икономическите фактори, които ги дефинират - борсовите цени на CO₂ квоти. Поради тази причина, омбудсманът желае осъществяването на разбор и цялостна оценка,в най-кратки периоди, по подготвеност от КЕВР за намаляването на цените преди края на ценовия интервал.

Общественият бранител дава образец с потребителите на " Топлофикация София " ЕАД, които понастоящем заплащат исторически най-високата контролирана цена на топлинната сила - 137,93 лева./мВтч (без ДДС), при цена на природния газ от публичния снабдител в размер на 71,08 лева./мВтч (без ДДС) за м. февруари 2024г.

Ковачева акцентира още, че на Европейската енергийна борса (ЕЕХ) цените на въглеродните излъчвания (CO₂ квоти) също са доста по-ниски от плануваната от КЕВР стойност 88,00 евро/тон.

Омбудсманът напомня и предходни свои рекомендации и разбори на цените определяни от КЕВР и тяхното разминаване с цените на свободния пазар.

Също по този начин Ковачева към момента чака информация от КЕВР за инспекция на " Топлофикация София ", със период до 30 септември 2023г., за настройките на системата за автоматизирано контролиране на абонатните станции, присъединени към топлопреносната мрежа в гр. София, за да се избегнат преразходите на топлинна сила, което също води до по-високи месечни сметки.

" Категорично е мнението ми, че когато потребителските цени се фиксират за дълъг интервал на исторически най-високите им равнища, клиентите имат потребност от динамично отчитане на факторите за поевтиняването им в решенията на КЕВР, а не от устойчива тежест на непоносими цени ", акцентира Диана Ковачева и упорства за понижение на контролираните цени на топлинната сила със задна дата - от 1 януари 2024 г.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР