Основните ни цели са изпълнени, резултатите само подсилват ефекта, смята

...
Основните ни цели са изпълнени, резултатите само подсилват ефекта, смята
Коментари Харесай

Атанас Петров: Хебър не е подобие, а изцяло нов проект за българския волейбол

Основните ни цели са изпълнени, резултатите единствено укрепват резултата, счита треньорът на носителите на Купата
Преди десетина дни Хебър победи за първи път с Купата на България, постигайки най-големия триумф освен във волейболната, само че и в спортната история на Пазарджик като цяло. 2000 еуфорични локални почитатели и един борбен жълто-син тим детронираха трагично Нефтохимик с 3-2 в зала " Васил Левски " и демонстрираха, че планът Хебър върви във допустимо най-правилната посока едвам две години след началото си. За пътя на Тигрите към триумфа, задачите на клуба и бъдещето особено за читателите на " Тема Спорт " споделя старши треньорът и управител на отбора Атанас Петров.

Г-н Петров, около цялата еуфория каква е вашата равносметка седмица след триумфа за Купата на България? Какво ви донесе този триумф?

- Голяма победа за цялостен Пазарджик е тази купа, тъй като това е един триумф, реализиран от доста хора, свързани с този план. И, несъмнено, с невероятната аудитория, която имаме в залата. Започнахме единствено преди две години и половина, след 18 години неявяване на града от професионалния волейбол. И във втория сезон в Суперлигата успяхме да вдигнем трофей, което е ужасно. Толкова бързо развиване и ние не сме очаквали в полза на истината. Нашата съществена цел през цялото време беше този план да е обвързван повече с хората, да развиваме професионалния волейбол в града като обществен план, да ангажираме колкото се може повече хора, да ги обединим към тима. И най-радостното е, че това се получи. Независимо от трофея и от развръзката през този сезон нашата съществена цел е реализирана.
 Финал за Купата на България: Нефтохимик - Хебър 2:3 @@@

Да, в допълнение - в случай че не бяхте спечелили Купата, планът още веднъж ли щеше да е толкоз сполучлив, колкото го считате сега?

- Разбира се, това, което се вижда в залата на всеки наш мач, протичащото се по улиците на Пазарджик също. Много е мъчно в България да обединиш огромен брой хора към една цел, една концепция. Това се случва сега в Пазарджик -

това е огромната победа

съгласно мен. Ние се опитваме да го създадем и във волейболен проект издържано, с цел да имаме триумфи, несъмнено. Това се получи с един доста добър тим тази година от прелестни състезатели. Но най-много разликата в този край беше, че нашият обединен колектив съумя да се разгърне тъкмо в този мач и да излезе от доста сложен миг, тъй като при започване на мача бяхме губещи, само че успяхме да се върнем и с темперамент и воля да вземем успеха. Разбира се, и с волейболни причини.

Проектът върви чудесно с поддръжката на доста хора - по какъв начин успяхте да обедините общината, която е главният мотор, с бизнеса и всички останали, с цел да се получи тази хомогенна сплав?

- Първо, в основата са предпоставките, които има спортът волейбол в Пазарджик. Той постоянно е участвал и се е развивал в детско-юношеската школа. И има страхотни обичаи тук. Това беше основата, върху която стъпихме. Оттам нататък с поддръжката на общината най-много и с един стратегически маркетинг PR, с който целяхме да сме положителни от самото начало, да поддържаме връзка с повече хора от всички равнища, освен от бизнеса, по някакъв метод приобщихме всички хора към този план. По-лесно е в един по-малък или приблизително огромен град за България да направиш такова нещо, тъй като по-лесно хората застават зад една цел, зад една концепция, зад един тим. Предполагам, това също е асъдействало. Но най-много

последователно градяхме от нулата всяко последващо деяние

без да прескачаме главния стадий. Ако бяхме се хвърлили от първата година, тъй като имаше някаква опция вероятно за пазаруване на лиценз и непосредствено присъединяване в Суперлигата, само че ние предпочетохме да извървим пътя от Втора лига и по-късно в елита да надградим. И тази година всичко се получи на оптимално положително равнище. Ако бяхме бързали, може би нямаше да стане толкоз елементарно.

Хебър наподобява в действителност като европейски тим от позиция на отношение към медии, изпращане на статистика и информация, което в други клубове у нас съвсем не се среща, отношение към аудитория - освен поради талисмана, само че и за визитите по учебните заведения на волейболистите и в това време като развиване на мъжкия тим и школата. Дали пък Хебър не е усъвършенствана версия на това, което в Монтана се опитваха да създадат дълго време?

- Аз също съм бил треньор в Монтана, само че мисля, че Хебър не е усъвършенствана версия на никой у нас. Хебър е една напълно нова версия за българския волейбол. В Европа и по света това се прави от дълго време. Хората са си дали сметка, че обществената функционалност на спорта е по-важна от всичко останало. И колкото по-големи са страните, там се приказва дори и за облага. Но на фона на България и това, с което разполагаме, тук спортът би трябвало главно да е покрай хората, да ги радва, да ги забавлява, да им подвига адреналина. Важно е да ги кара да се усещат обединени, да им дава повече самочувствие. При състояние че в град като Пазарджик не е имало професионален спорт от доста време, това беше от решаващо значение за нас.
 Хебър взе мечтаната Купа на България @@@

Смятате ли, че този план ще издържи дълго време през годините, тъй като сме виждали сходни планове също да започват добре, само че след известно време идва мъртвило и най-после завършват.

- Не мога да кажа, тъй като тъкмо подобен план не е имало до момента във волейбола. Всички опити, които бяха правени също с положителни тимове, със спонсори, със средства, не бяха толкоз обществено ориентирани. Аз мисля, че

каквото и да се случи тук, в Пазарджик любовта към волейбола ще остане

и хората ще пълнят залата без значение от равнището. Независимо кой е треньор или кои спонсори и хора ще оказват помощ на този клуб, всеки би го правил с готовност, тъй като резултатът е за целия град. Пълната зала няма по какъв начин да не накара хората да оказват помощ. Така че всеки би се замислил след нас, че каквото се реализира в Пазарджик, си мисля, че по различен метод няма по какъв начин да се направи. Всяка седмица да събираш по 2000 души на мач и се приказва по цяла седмица за това, всеки би се възползвал съгласно мен. Така че мисля, че резултатът ще бъде дълготраен.

Притеснява ли ви, в случай че не спечелите купата тази година и резултатите стартират да вървят към по-ниско от мечтаното и от вас равнище, хората ще се оттеглен и е допустимо планът да спадне като равнище? Защото постоянно приказваме за резултати, гледа се кой е първенец и кой с купата...

- Не мога да кажа. Мисля, че ядрото от волейболните почитатели ще си остане в залата и ще поддържат тима, а това не е малко. Специално като бройка и като обществен резултат. Като резултати никой няма гаранции, че ще завоюва, по тази причина и спортът е феномен. Затова и резултатът в един нов план по принцип идва след 4-5 години, това е потвърдено предписание, само че при нас се случи много по-бързо. Но хората в града са волейболно грамотни, те осъзнават какъв брой мъчно е да се реализира, тъй че не мисля, че един отрицателен резултат ще окаже извънредно отрицателно деяние. Разбира се, в случай че резултатът е драматичен, е допустимо, само че по метода, по който работим, не мисля, че ще се случи.

Титлата сложена ли е към този момент като цел въз основата на резултатите ви в постоянния сезон?

- Нашата цел е да изградим нашия план и хората да се забавляват в залата. Втората ни цел беше колкото се може повече деца да влизат в залите - това също се случи. Може би като трета цел си поставихме да гоним някакъв резултат, тъй като знаете, че когато е подплатен по този начин, резултатът е по-голям. При нас преимуществото е, че нещата не са сложени да се случват " непременно ", по тази причина и състезателите не усещат напрежение и играят доста по-спокойно. А това е суперважно в спорта. Ако излизаш с сложени цели непременно нещо да се случи, доста постоянно се случва да изгориш и да не можеш да се оправиш психически с напрежението. Нашите съществени цели са изпълнени, всичко друго, което може да се случи като резултат, единствено ще укрепи резултата.
 Хебър взе мечтаната Купа на България @@@

Как виждате конкуренцията до края на сезона - Нефтохимик, ЦСКА, Левски, Монтана даже, силите са доста изравнени и всички ще гледат още по-сериозно на вас...

- Изравнено е шампионата, да. Има 5-6 равностойни тима в челото на класирането. Аз мисля, че те от началото внимават с нас, тъй като ние направихме добра селекция, след това направихме 10 следващи победи, тъй че

купата не покачва вниманието на противниците към нас

По-скоро ще даде повече самочувствие на нашите състезатели. Видяхме, че можем да се оправим, и би трябвало да го използваме. Първенството ще бъде мъчно, всички водещи тимове са фокусирани, ние имаме тежки гостувания, занапред предстоят плейофи. Системата на волейбола е неповторима, тъй че след постоянния сезон стартира един изцяло нов сезон, в който всичко стартира изначало. И тимове, които са се подсилили за него, както Нефтохимик е с повече промени, могат да създадат изненади. До последно ще има конспирация, което е хубаво за феновете. Ние би трябвало просто да надграждаме. Имаме добър колектив, добър тим, би трябвало да надградим като игра и да покажем волейболни причини, с цел да можем да играем на край.

И последно - към този момент си осигурихте евроквота посредством Купата на България, ще забележим ли Хебър в Европа?

- Апетитът идва с яденето. Мисля, че това е една от поредните стъпки, които са пред нас. След края на сезона, уповавам се сполучливо, идната стъпка е Европа, тъй че ще създадем всичко допустимо да участваме и да се представим почтено там. Тази година единствено два тима получават право на присъединяване - първенецът и носителят на купата, а вторият и третият - не. Така че ще забележим какво ни следва там.
Хари ЛАТИФЯН, " Тема Спорт "
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР