Основните моменти и цели на предложената реформа в конституцията, както

...
Основните моменти и цели на предложената реформа в конституцията, както
Коментари Харесай

Министър Славов представи пред ЕК реформите в конституцията и „антикорупция“

Основните моменти и цели на препоръчаната промяна в конституцията, както и на новия Закон за противопоставяне на корупцията, бяха показани на онлайн среща с представители на Европейска комисия.

Това стана на съвещание на Съвета за господство на правото, отдадено на ограниченията на българските институции в осъществяване на рекомендациите от четвъртия годишен Доклад за върховенството на правото. Съпредседатели на Съвета, който заседава в Министерство на правосъдието, са министърът на правораздаването Атанас Славов и представляващият Висшия правосъден съвет Боян Магдалинчев. В него вземат участие представители на изпълнителната и на правосъдната власт, съсловните организации на магистратите, Висшия адвокатски съвет, гражданския бранш.

Това е първата следваща среща по Доклада за върховенството на правото в страните от Европейски Съюз за 2023 година, предстоят такива и с представителите на други държави-членки.

Министър Славов благодари на правосъдната власт за положителното партньорство и уточни, че тя е показана на най-високо равнище: ръководителите на висшите съдилища Върховен касационен съд и Върховен административен съд Галина Захарова и Георги Чолаков, зам.-главният прокурор Мария Павлова, представляващият Висш съдебен съвет Боян Магдалинчев. „ Партньорството сред другите управляващи е извънредно значимо за постигането на главната ни цел България да е демократична и правова страна “, акцентира доцент доктор Славов.

Министърът на правораздаването показа главните предлагани конституционни промени, свързани със правосъдната власт. Сред тях разделянето на Висш правосъден съвет и на Прокурорски съвет, другия метод за тяхното образуване и състав, съобразено както с функционалностите на съда и на прокуратурата, по този начин и с ред рекомендации, най-много на Венецианската комисия. Обърнато бе внимание на стеснените функционалности на основния прокурор, както и предлагания нов статут на правосъдния Инспекторат. Министър Славов категорично акцентира, че процесът по приемането на конституционните промени ще стартира след приемането на поисканото от него мнение на Венецианската комисия (Комисията за народна власт посредством право на СЕ), при започване на октомври.

При представянето на плана за антикорупционен закон, чието второ четене в Народното събрание следва тази седмица, доцент доктор Славов акцентира новите проверяващи функционалности на антикорупционната комисия, гарантирането на самостоятелност на нейните членове, в това число посредством основаването на номинационна комисия за предварителна оценка на претендентите.

Законът е разследване на уговорките ни, поети по Плана за възобновяване и резистентност, и бе показан от доцент доктор Славов като отговор на рекомендациите на Европейска комисия за по-ефективни следствия на корупция по високите етажи на властта. Комисията ще се произнесе по антикорупционната промяна в границите на второто искане за заплащане по Плана за възобновяване и резистентност. Също по този начин Комисията ще следи от близко развиването на промяната в Годишния цикъл на върховенството на правото.

Боян Магдалинчев предложи окончателните конституционни промени да бъдат съобразени с мнението на заинтригуваните институции и с практиката на българския Конституционен съд.

Сред ограниченията, подхванати от прокуратурата, зам.-главният прокурор Мария Павлова уточни плануваните засилени образования на проверяващите прокурори по корупционни закононарушения, актуализирането на методиките за тяхното следствие, предоставен разбор за превъзмогване на формализма в наказателния развой в осъществяване на решенията на Европейски съд по правата на човека по „ Колеви против България “ и „ Желязков против България “.

Председателят на Върховен касационен съд Галина Захарова регистрира водената от висшия съд статистика за делата за корупционни закононарушения, само че и казуса, че Върховен касационен съд няма по какъв начин да има взор върху всички сходни наказателни производства в цялата страна.

Председателят на Върховен административен съд Георги Чолаков акцентира на превъзмогването на забавите по обжалванията на състезания и уеднаквяването на правосъдната процедура, приоритизирането на делата за спор на ползи и др.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР