Основните медии в Дания ще се обединят, за да преговарят

...
Основните медии в Дания ще се обединят, за да преговарят
Коментари Харесай

Датските медии ще договарят колективно правата си с интернет гигантите

Основните медии в Дания ще се обединят, с цел да договарят групово за авторските си права с интернет колоси като Гугъл и Фейсбук, заяви един от отговарящите за самодейността, която е първа по рода си в Европа, съобщи Франс прес. 

" Тридесетина медии, измежду които публичните медии Датско радио и ТВ2 и съвсем всички датски медии, са основали организация, която публично ще стартира да работи от сряда ", сподели за Агенция Франс Прес Стиг Йорсков, общоприет шеф на JP-Politikens Hus - най-голямата датска медийна група за печатни издания.

Участниците ще бъдат представлявани общо при договаряния и обезпечаване на правата им, сред които и така наречен сродни права, приети с инструкция на Европейския съюз. Обединението ще работи като компания за авторски права в нашите разисквания с огромните софтуерни компании като Гугъл и Фейсбук, посочи Йорсков, потвърждавайки информация на в. " Файненшъл таймс ". 

+Главното ни искане е софтуерните колоси да заплащат обективен дял за осведомителното наличие, основано от датските медии, което те употребяват и от което печелят. Целта е да се реализира по-голяма мощ за договаряния в миг, когато пресгрупите показват страдание за обособени непрозрачни съглашения сред ГАФА (Google, Apple, Фейсбук, Amazon) и някои медии. Интернет колосите употребяват тактика " разделяй и владей " и това, което се надяваме да реализираме, е групово съглашение, което ще облагодетелства целия бранш ", посочи Йорсков. 

През 2019 година инструкция на Европейски Съюз за авторските права, откри така наречен " сродни права " в интерес на издатели и осведомителни организации, с цел да се възмезди потреблението на тяхното онлайн наличие. Тази инструкция към този момент докара до рамково съглашение сред Гугъл и френската преса през 2020 година, само че заплащанията остават двустранни и съглашението на включва всички медии. 

В датския вид обособените участници се отхвърлят да пазят личните си артикули.  " Медийните компании трансферираха мандата си на организацията. Става дума за метод, добре прочут и потвърден в Дания и се надяваме по този метод да получим най-хубавите резултати, без това безусловно да е обвързвано с съответен информативен артикул ", акцентира Йорсков. 

Този метод, за който се твърди, че е първи в Европа, се подхваща до момента в който Брюксел е в разгара на атака с два плана за наставления (за цифровите услуги и единния дигитален пазар), ориентирани към доста усилване на регулациите на онлайн платформите. 

Йорсков сподели, че разискванията с ГАФА може да стартират " много бързо ". Вече имаше неофициални контакти с Гугъл. Ние обаче не прибързваме и желаеме да създадем нещата както би трябвало, заключи той. 

Двадесет и деветте участници в новото датско обединяване ще се срещнат в петък на първото си съвещание, съобщи Ройтерс. Преговорите с Гугъл и Facebook ще стартират след тази първа среща. След това ще има и диалози с Twitter. 

Съгласно смяната в директивата на Европейски Съюз за авторските права, платформи за шерване като Гугъл и Facebook ще би трябвало да слагат филтри, с цел да не могат потребителите да качват материал, обвързван с авторско право, каквито са новините. 

" Това не е наличие, основано за безвъзмездна приложимост ", сподели Андерс Краб-Йохансен, основен изпълнителен шеф на " Берлингске " - датска медийна къща и съосновател на новото обединяване. " Става дума за известно недоумение от страна на калифорнийците ", сподели той, имайки поради това, че интернет колосите са основани в Калифорния. 

" Тласък за тази самодейност е получен ненапълно от музикалната промишленост ", сподели Йорсков. Музикантите групово договорят права с музикалните стрийминг платформи като Spotify. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР