Основните хранителни стоки поскъпват главно поради по-скъпия долар и по-скъпите

...
Основните хранителни стоки поскъпват главно поради по-скъпия долар и по-скъпите
Коментари Харесай

Храните у нас поскъпнали от 25 до 50% - заради скъпите горива и долар

Основните хранителни артикули нарастват основно заради по-скъпия $ и по-скъпите енергоносители. Увеличението на цените на питателните артикули в България за миналата 2022 година е в диапазон 25-50%. Това съобщи изпълнителният шеф на Софийската стокова борса Васил Симов на конференция в Българска телеграфна агенция.

По думите му повишаването на стоките в България не е поради неналичието първични материали, а на по-скъпите енергоносители и на по-скъпия $ - поради по-голяма част от вносните артикули. Апокалиптичните прогнози за страшна година и страшна зима не се оказали правилни, защото пазарната логичност е малко по-различна, изясни Симов. " Ние не можем да имаме проблем с олиото, фуражите и с хляба, тъй като произвеждаме стоката и я изнасяме. Проблем може да има Западна Европа ", разяснява той.

Симов уточни, че суровините не поскъпнали доста през 2022 година, само че повишаването на питателните артикули е поради цените на електрическата енергия, природен газ и горивата.

През 2022 година е имало по-голяма интензивност спрямо годината с голям брой предложения " купува-продава ", а обект на покупко-продажбите са били консервирани храни - зрял фасул, леща, зелен грах, консерва домати, консерва паприкаш, компоти, пастет, русенско варено, гювеч и други В началото на 2022 година цената на слънчогледовото олио на най-представителния пазар в международен мащаб - борсата в Ротердам била 1400.00 щатски $ за звук. В разследване на избухналата война в Украйна софийската стокова борса следи внезапно нарастване и при започване на месец март тя достигнала 2350.00 щатски $ за звук. В края на годината цената се успокоила до 1 280.00 щатски $ за звук и по този начин на годишна база има понижение от 8%.

Поради усложнения експорт цената на суровото слънчогледово масло в Черноморския район се покачила внезапно през месеците април и май. В Украйна да вземем за пример експертните котировки на маслото се нараснали с 53% до 1950-2000 $ за звук.

Спад от 16% се следи и при експортните котировки на суровото слънчогледово масло на съветския пазар - до 1125-1165 $ на звук. И в Русия, и в Украйна цената на суровото слънчогледово масло в Черноморския район се покачила внезапно през месеците април и май достигайки 1950-2000 $ за звук.

В България за обсъждания интервал цената на слънчогледовото олио в бутилки по литър без Данък добавена стойност се нараснала с 28%. Като при започване на годината цената на едро е 3.50 лева за бутилка, то към сегашния миг е приблизително 4.47 лева за бутилка.
 22.8% инфлация в дребната кошница през 2022 година
22.8% инфлация в дребната кошница през 2022 година

Иначе инфлацията за декември е под 1%, за цялата година 16.9%

Друга борсова стока, която се е покачила е захарта с 8% за бялата рафинирана захар. На българския пазар през месец януари 2022 година бяла рафинирана захар в пакети по 1 кг. се предложила на едро на междинна цена от 1.38 лева, а в края на 2022 година цената ѝ достигнала до 2.13 лева без Данък добавена стойност, което е нарастване на цената на захарта с 54%.

Оризът в пакети по 1 кг. се предложил на едро на междинна цена от 1.89 лева при започване на 2022 година, а в края на годината цената на ориза достигнала до 2.40 лева без Данък добавена стойност при нарастване от 27%.

Брашното като типична борсова стока също отбелязва нарастване. На българския пазар брашно вид 500 в пакети по 1 кг. се предложил на междинна цена от 1 лева за кг, а в края на годината доближава до 1.16 лева без Данък добавена стойност. Цената на мелничарската пшеница на борсата в Париж през обсъждания интервал скочила със 122 евро. Голямо е и повишаването на царевицата от Съединени американски щати.

Във връзка с търговията в подкръг " Зърно " Софийската стокова борса уточни, че в края на февруари цената на пшеницата в Чикаго се е покачила с 45 на 100, което е най-драстичното седмично повишаване за цялата история на най-голямата зърнена борса в света.

По отношение на търговията в подкръг " Индустриални артикули ", Софийската стокова борса регистрира, че при започване на 2022 година Средната цена на суровия нефт била 79 $ за барел и доближи към сегашния миг 85 $ за барел. По разбираеми аргументи при започване на войната в Украйна цената доближи до 130 щатски $ за барел и се задържа на равнища от над 100 $ за барел до месец септември.

В групата на течните горива интензивно се търгуваха разнообразни типове бензин - А95Н, А98Н, А100Н. Цените, на които се сключваха борсови контракти за бензин А95Нв началото на годината са от 1860 до 2020 лева на хиляди литри без Данък добавена стойност, а в края на годината в диапазон от 2130 - 2308 лева на хиляди л. без Данък добавена стойност, като нарастването е от 15%.

Сключиха и се и голям брой покупко-продажби и за газ, като при започване на годината покупко-продажбите били в диапазон 1080 - 1150 лева на хиляди л., а в края на годината покупко-продажбите са от 940-1050 лева на хиляди л.

Васил Симов регистрира в умозаключение, че през миналата година макар компликациите Софийската стокова борса съумяла да регистрира добра в борсово отношение година - с растеж в оборота от 647 млн. лева от покупко-продажби. Борсите и пазарите при всички положения правят своята работа, удовлетворен е Васил Симов. Типичните борсови артикули - горива, метали и първични материали са с максимален оборот, на второ място е търговията със зърно (пшеница, царевица и слънчоглед) и на трето място са питателните артикули. Над 1 млн. лева са покупко-продажбите за стоковата борса от обичайните борсови хранителни артикули.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР