Основните акценти от програмата на БСП за първите 100 дни

...
Основните акценти от програмата на БСП за първите 100 дни
Коментари Харесай

БСП тръгва към изборите с програма за 100 дни

Основните акценти от програмата на Българска социалистическа партия за първите 100 дни след образуване на парламент и държавно управление бяха показани от Драгомир Стойнев, който води листата в Пазарджик. Интересуват ни резултатите и политиките, с които да бъде преодоляна рецесията, а не методът за съставяне на държавно управление и съответните постове, акцентира той.

Стойнев стартира с ограниченията, ориентирани към енергетиката. Българска социалистическа партия предлага незабавна целева поддръжка за фамилии с ниски приходи в размер на 200 kWh, към 60 лева Целта е да се обзет към 300 000 енергийно небогати семейства. Предвижда се и разсрочване на заплащането на сметките, а за една година да бъде понижен Данък добавена стойност от 20 на 9% освен на енергоносителите, само че и на фактурите за семействата и дребните компании. " За нас е значимо държавните и общински заведения, които дават обществени услуги от публичен интерес - като детски градини, учебни заведения, обществени домове, държавни и общински лечебни заведения, да имат целева поддръжка, която да компенсира разликата в цените, закрепени от КЕВР, по този начин и с пазарните ", добави той. Българска социалистическа партия ще упорства още в първата си седмица новото Народно събрание да изслуша УС на Българската самостоятелна енергийна борса, с цел да чуе предложенията му за промени в бранша. Левицата упорства през първите 100 дни на Народното събрание да бъде приключена газовата връзка с Гърция. " Незабавно би трябвало да стартират процедурите за създаване на нови нуклеарни мощности. Не е обикновено да притежаваме нуклеарни реактори и да не подхващаме никакви дейности ", настоя Стойнев.

" В България годишно от продажба на квоти и на излъчвания имаме 1,6-1,7 милиарда лева С една част от тези средства може да създадем фонд за обществена поддръжка. Като начало могат да бъдат заделени 400 млн. лева за бедстващи и страдащи фамилии и да се подкрепи енергийният преход ", счита някогашният енергиен министър. Според него би трябвало да се изработят териториални проекти за опазване на заетостта във въглищните райони. " Правителството на ГЕРБ даде на една консултантска компания, която е трябвало да изготви за трите региона - Стара Загора, Перник и Кюстендил, териториални проекти за обективен преход. Заделени за тях в този момент са 2,4 милиарда лева, само че никой не работи по такива сюжети ", ядоса се той.

Българска социалистическа партия е за доброволна имунизация, само че за поощряване на процеса. Левицата планува усилване ролята на персоналните лекари по наблюдаване и лекуване на КОВИД и преразглеждане на финансирането на лечебните заведения в труднодостъпните региони.

Стойнев напомни ограниченията на левицата против бедността и демографската рецесия: въвеждане на фамилно подоходно облагане - понижаване на данъчната основа с 550 лева за всяко дете на единия работещ родител; 6 500 лева еднократна помощ за второ и трето дете, при изискване че единият родител е работил 24 месеца преди това; безвъзмездни медикаменти за децата до 14-годишна възраст; понижаване на Данък добавена стойност на 9% за главните храни в дребната потребителска кошница; трудещите се до 25 години да не заплащат ДОД. По предложение на Младежкото обединяване на Българска социалистическа партия с промени в Закона за Данък добавена стойност ще се усили прагът за регистрация от 50 000 на 100 000 лева, което ще подкрепи дребните компании и ще понижи бюрократичната тежест върху тях.

На дневен ред са здравните и просветителни грижи

Проф. Георги Михайлов в детайли се спря на предложенията на Българска социалистическа партия, свързани със опазването на здравето. С редица законодателни промени Българска социалистическа партия ще отстрани нездравословния търговски статут на държавните, университетските и общински лечебни заведения. Предвижда се въвеждане не електронни персонално здравно досие и здравна карта. Социалистите плануват уеднаквяване и повишение на възнагражденията на лекарите и медицинските експерти, с цел да се спре приключването им зад граница. Това ще става въз основата на специфични наредби за остойностяване на осъществените действия и услуги, както и на резултатите, квалификацията и опита. Специално внимание ще бъде обърнато на мъчно наличните региони, за чиито лечебни заведения ще има в допълнение подкрепяне. Определени специализации в чужбина пък ще бъдат спонсорирани от страната в подмяна на ангажимент за работа в държавни лечебни заведения най-малко 5 година, уточни проф. Михайлов, който води листата в Благоевград.

Водачката в Монтана Ирена Анастасова открои предпочитаните политики в образованието. Тя уточни, че въпреки да няма по какъв начин всичко да се оправи за 100 дни, може да бъде обещано началото. Акцент още веднъж има върху стратегиите по български и история. Тя акцентира, че към момента са нужни доста спомагателни средства за материалната база - има стотици учебни заведения, които са с въшни тоалетни, нямат салони и други Конкретни хрумвания има и за висшето обучение и студентските общежития. Голяма част от тези въпроси могат да бъдат решени през бюджета за следващата година.

Христо Проданов очерта редица стопански ограничения за възстановяване на бизнес средата, подготовката и обезпечаването на фрагменти, както и подпомагането и оздравяването на бизнеса. Акцентите от предложенията на Българска социалистическа партия за правосъдната промяна и Министерство на вътрешните работи бяха показани от Иван Иванов, който още веднъж поддържа закриването на спецсъда и спецпрокуратурата, също така е за смяна в разпоредбите по избиране на членове за Висш съдебен съвет. Предвиден е и нов закон за корупцията. Георги Свиленски очерта външнополитическите хрумвания на левицата, като изключително внимание бе отделено на връзките ни със Северна Македония. Той изреди и проектите на Българска социалистическа партия за вложения и подкрепяне на спорта.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР