Основни проблеми на областните болници са недостигът на персонал и

...
Основни проблеми на областните болници са недостигът на персонал и
Коментари Харесай

Недостиг на персонал и по-малко средства мъчат областните болници

Основни проблеми на регионалните лечебни заведения са дефицитът на личен състав и по-малкото средства, които ще получат през тази година. Това стана ясно на среща на Националното съдружие на лечебните заведения, провела се в Марково, съобщи кореспондентът на .
На срещата, хазаин на която бе УМБАЛ „ Пловдив “, бяха разисквани настоящи проблеми и въпроси. Ръководителите на здравните заведения се сплотиха към тезата, че най-големите компликации са свързани с дефицита на личен състав. „ Медиците, които работят при нас са в по-напреднала възраст, тъй като по-младите се ориентират към частните лечебни заведения в по-големите обитаеми места като София и Пловдив или отпътуват за чужбина. Причината е, не можем да им предложим атрактивно заплащане “, съобщи ръководителят на Управителния съвет на сдружението доктор Васислав Петров, който е шеф на регионалната болница в Сливен.
Друг стеснителен факт за медицинските експерти е, че с подписването на анекса към Националния рамков контракт 2018 финансовите средства за регионалните лечебни заведения през тази година ще бъдат понижени. Това се случва на фона на възходящата минимална работна заплата и идното покачване на възнагражденията в сектора. По калкулации на медиците, всяка болница тази година ще получи с към 100 000 лв. по-малко по Националния рамков контракт. Според доктор Петров, до тази обстановка се стига, защото са понижени цените на най-масовите клинични пътеки, по които най-вече се работи в този вид здравни заведения.
Намалените средства ще доведат до още по-голям отлив на личен състав, а това съществено ще намали качеството на медицинските услуги, притесняват се шефовете. Затова Националното съдружие ще излезе със мнение до Министерството на здравеопазването, НЗОК и БЛС, в което упорства да бъдат преразгледани цените на клиничните пътеки и да бъдат нараснали.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР