Основни причини за спада на цените на газа в Европа

...
Основни причини за спада на цените на газа в Европа
Коментари Харесай

Спад в цените на газа в Европа спрямо 2021 година

Основни аргументи за спада на цените на газа в Европа са постоянните доставки на полутечен природен газ

Борсовата цена на природния газ в Европа през днешния ден падна до най-ниското си равнище от юли 2021 година. Априлските фючърси върху показателя на най-големия европейски хъб TTF, паднаха единствено за ден с съвсем 4%, даже под 450 $ за хиляда кубически метра, по данни на основаната в Лондон борса ICE, заяви Лента.ру, съобщи.

Предишният връх в посока надолу беше при търговията на 3 март. Тогава цената на фючърсите падна под 500 $ за хиляда кубически метра, за първи път от 23 август 2021 година.

През тази зимата цените на газа в Европа паднаха много доста. На 30 ноември 2022 година фючърсите се търгуваха на равнище от 1550 $ за 1000 кубически метра, а на 28 февруари търговията завърши при 515 $ за 1000 куб. метра. На този ден също по този начин, цените на бензина " на едро " в Европа доближиха 505 $ за първи път от края на август 2021 година.

Според енергийни анализатори, съществени аргументи за спада на цените на газа в Европа са постоянните доставки на полутечен природен газ (LNG) и топлата зима в Европа - което разреши на страните от Европейски Съюз да избегнат енергийна рецесия. Същевременно запълняемостта на газовите складове в Европейски Съюз като цяло е малко под 60%.

Цените на газа в Европа може даже да продължат да падат, счита Владимир Демидов, самостоятелен специалист и наблюдаващ на енергийните пазари.

По думите му, към края на февруари междинната претовареност на подземните газови складове в Европа като цяло е била малко под 60%, което е с съвсем 45% повече от междинната стойност на индикатора в края на зимата за последните 5 години - което е " приказен резултат ".

" Това се изяснява по следния метод - има относително ниско ползване на газ в Европа, както заради климатичните условия, по този начин и тъй като промишлеността и хората започнаха да употребяват по-малко синьо гориво. В тази връзка, на доста от семействата им се наложи да пестят, а пък доста компании понижиха потреблението на газ или просто стопираха работа ", споделя Демидов пред Лента.ру.

Що се отнася до цените на газа в Европа през идващите няколко месеца, специалистът счита, че те може да продължат да падат.

" Мисля, че цената на газа може да падне до 350 $ за 1000 куб. метра до май. В Европа в този момент има доста газ, останал в газохранилищата, тъй че в случай че цената му нарасне доста, то това може да се случи през втората половина на годината ", изяснява енергийният специалист.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР