Основни храни да се продават с 10% надценка – това

...
Основни храни да се продават с 10% надценка – това
Коментари Харесай

Със закон слагат 10% надценка на основни храни

Основни храни да се продават с 10% надценка – това планува пуснат за публично разискване закон, направен от служебното държавно управление. Точният лист със стоките ще се дефинира от министъра на стопанската система. Законът ще важи 6 месеца след приемането му, чака се  обхванe храни като ориз, брашно, хляб, свинско и пилешко месо, кайма, прясно и кисело мляко, сирене, кашкавал, яйца, масло, олио, захар, боб и храна за кърмачета.

Храните са от дребната потребителска кошница, а надценка от 10% за тях ще поставят търговците с годишен оборот от над 30 млн. лева през миналата календарна година. Те ще дефинират най-малко по един артикул от всеки тип храна, който да е с една от най-ниските непромоционални цени. Този артикул ще е с таван на надценката от 10%, като тя се ползва преди начисляване на налог върху добавената стойност.

Продуктите не би трябвало да са имитиращи, би трябвало да са поддържани в задоволително количество в комерсиалните обекти и да се оферират без спиране. При привършване на количествата, ще се предлага различен артикул от същия тип, е записано още в проектозакона. Избраните храни ще са със специфичен етикет. За тях търговците няма да имат право да издават фактури за назад начисляване.

За спазването на закона ще следи Комисията за отбрана на потребителите. Ако търговците нямат избрани артикули с минимална надценка, ще бъдат глобявани с до 2% от оборота за предходната година. Глоба в размер от 5 000 лева до 50 000 лева, надлежно имуществена глоба в размер от 10 000 лева до 100 000 лева, е наказването при липса на наличност на тези артикули. За неподаване на изискваната от тях информация е записана санкция в размер на 5 000 лева, надлежно имуществена глоба в размер на 10 000 лева.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР