Основната заплата на депутатите в 44-ото Народно събрание става 3243

...
Основната заплата на депутатите в 44-ото Народно събрание става 3243
Коментари Харесай

Основната заплата на депутатите става 3243 лева или със 141 лева повече


Основната заплата на депутатите в 44-ото Народно заседание става 3243 лв. или със 141 лв. повече от досегашното им заплащане.

Това излиза наяве от данните за междинната работна заплата в страната, които Националният статистически институт (НСИ) разгласи.

Реалното заплащане на депутатите обаче е много по-високо, защото към главната им заплата се начислява бонус за присъединяване в парламентарни комисии и клас за трудов стаж.

Основната заплата на народните представители се образува от утрояването на междинната работна заплата в публичния бранш за последния месец на предходното тримесечие. За септември в държавните ведомства междинното заплащане е било 1081 лв., до момента в който за юни, последният месец на предходното тримесечие, е възлизало на 1034 лв..

Повишаването на работните заплати на депутатите автоматизирано води и до растеж на заплатите на премиера Бойко Борисов, който взема с 55% повече от редови народен представител и на министрите му, чиито заплати са с 30 на 100 по-високи от парите на народните представители.

Основната заплата на министър-председателя за първи път става над 5000 лв., само че към момента ще е по-ниска от тази на шефа на защитата в АЕЦ "Козлодуй ".

"Намазва " и вторият управнически ешелон в изпълнителната власт. Съвсем неотдавна, предишния месец, държавното управление промени методиката, с която се дефинират размерите на главните месечни заплати на заместник-министрите и на началниците на кабинетите на заместник-министър ръководителите, с което на процедура възнагражденията им бяха удвоени. Те към този момент получават 85 на 100 от главната месечна заплата на министър, а с новото нарастване и техните приходи нарастват съразмерно.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР