Основната турска опозиционна формация - Народнорепубликанската партия (НРП) - избра

...
Основната турска опозиционна формация - Народнорепубликанската партия (НРП) - избра
Коментари Харесай

Йозгюр Йозел e новият лидер на турската опозиционна Народнорепубликанска партия

Основната турска опозиционна групировка - Народнорепубликанската партия (НРП) - избра нощес за собствен нов ръководител - 49-годишния Йозгюр Йозел. По този наччин групировката постави завършек на 13-годишния мандат на досегашния водач Кемал Кълъчдароглу, заяви Ройтерс. Агенцията означи, че това става в миг, когато Турция се приготвя за значими локални избори през март 2024 година

От 2011 година Йозел е народен представител, а от 2015 година е заместник-председател на парламентарната група на НРП. Той разгласи кандидатурата си през септември, откакто на президентските и парламентарни избори през май Кълъчдароглу и НРП претърпяха мъчително проваляне от президента Тайип Ердоган и неговия ръководещ политически алианс.

Йозел получи 812 от 1366 вероятни гласа на под напрежение, траял часове партиен конгрес в Анкара, при гласоподаване в два тура.

" Това е най-голямата чест за мен в живота ми ", съобщи Йозел след разгласяване на резултатите и благодари на Кълъчдароглу за работата му в партията. " Поемаме по пътя към победа на локалните избори ", добави той.

" Вярвахме в превръщането на безнадеждността в вяра, изпълнени сме с очаквания ", сподели Йозел, заобиколен от аплодиращи го членове на партията, застанал до кмета на Истанбул Екрем Имамоглу.

След провалянето си на изборите Кълъчдароглу беше подложен на остри рецензии поради отхвърли си да се отдръпна като водач на НРП, основана от създателя на модерна Турция Мустафа Кемал Ататюрк. През 13-те му години отпред на партията, тя не съумя да надвиши историческия таван от 25% поддръжка в народен мащаб.

" До през днешния ден носех с чест наследството на нашия популярен лидер Ататюрк. А през днешния ден, с решението, което делегатите на нашия конгрес взеха, се сбогувам с поста на ръководител ", съобщи Кълъчдароглу в платформата " Екс " след оповестяването на резултатите и поздрави Йозел.

Сега Йозел ще поведе НРП към локалните избори на 31 март, където партията се надява да резервира основните общини, извоювани през 2019 година, включително столицата Анкара, най-големия град Истанбул и други огромни градове.

Новият ръководител на НРП бе определен на почналия през вчерашния ден двудневен ексклузивен партиен конгрес.

Снимка: БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР