Основната цел на внесения от Министерския съвет законопроект е пълното

...
Основната цел на внесения от Министерския съвет законопроект е пълното
Коментари Харесай

Единодушно парламентът гласува промени в НПК за правната помощ на обвиняеми и задържани

Основната цел на импортирания от Министерския съвет законопроект е цялостното въвеждане на условията на европейска инструкция по отношение на правото на информация в наказателното произвеждане.

Измененията плануват категорично правото на правна помощ на обвинения, както и правото да му бъде предоставена информация за изискванията за нейното приемане по реда на Закона за правната помощ, като това следва да стане на понятен език и по понятен метод, след отчитане на характерните му потребности. Въвежда се също категорично даване на обвинения и на неговия бранител на опция за запознаване с доказателствата, въз основа на които се дефинира мярката за неотклонение " задържане под стража ".

Предвиждат се и промени в Закона за Министерството на вътрешните работи, Закона за митниците, Закона за военната полиция, както и в Законa за Държавна организация " Национална сигурност " предвид на идентичното регламентиране на даването на задоволителни гаранции за отбрана на правата на арестуваните лица.

Въвежда се декларация-приложение по пример в Закона за митниците, в Закона за военната полиция и в Закона за Държавна организация " Национална сигурност " за обезпечаване на опция на лицата, които са арестувани по специфичните закони, да имат правото да получат писмена декларация за правата си, като им се даде опция да я прочетат и запазят през целия интервал на задържането.

С промените в Наказателно-процесуален кодекс се дава опция на очевидеца да се яви на разпит с юрист, както и да се обезпечи наличието на юрист в случаите, когато очевидецът пожелае да има подобен по време на разпита, като неявяването на юриста без уважителна причина не е спънка за осъществяване на разпита. Това предложение е в допълнение към плануванаъа към сегашния миг консултация с юрист по въпроси, които засягат правата на очевидеца.

Срокът за оферти сред първо и второ четене на законопроекта беше понижен на четири дни.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР