Основната цел на това, което правя е да имаме прокуратура,

...
Основната цел на това, което правя е да имаме прокуратура,
Коментари Харесай

Правосъдният министър: Липсват ефективни присъди, надяваме се това да се промени с Европрокуратурата

" Основната цел на това, което върша е да имаме прокуратура, която проверява всестранно всеки сигнал. Тук не става въпрос за стигна до " кръглата директория " на избрани сигнали. Голяма част от сигналите и досиетата в действителност стоят на трупчета. Те се задействат, когато е комфортно, а без действително следствие не можем да стигнем до правдивост ", това зави Министърът на правораздаването Надежда Йорданов пред NOVA във връзка признатия от Висш съдебен съвет допуск за преждевременното освобождение на основния прокурор Иван Гешев.

" Разбирам, че сътрудниците от ГЕРБ желаят да създадат всичко допустимо да прикрият дейностите на своя водач, само че чакам Специализираната прокуратура да работи бърза, всестранно и обективно, с цел да обясни всички условия ", съобщи тя във връзка жалбата на ГЕРБ против ареста на някогашния министър председател Бойко Борисов.

По думите ѝ последните дейности на прокуратурата демонстрират обстоятелството, че е нужна промяна там, с цел да се подсигурява обективната и качествена работа на институцията.

" Прави усещане, че тази институция вместо да си прави работата става част от политическата игра, което е неприемливо " безапелационна беше тя.

" Очаквам един професионален спор какви стандарти би трябвало да покрива държанието на основния прокурор. От там Висш съдебен съвет би трябвало да вземе своята отговорност дали основния прокурор е направил отговорностите си и покрива условията, с цел да заема тази служба. Не мога да кажа, че чакам този състав на Висш съдебен съвет да освободи основния прокурор.

" Предстои да разгледаме прдложението, което беше импортирано от проф. Стоилов, които преглеждат други условия от тези, които ще бъдат обсъждани на 12 април. Хората започнаха да си дават сметка, че са нужни институционални промени. Не един път съм казвала, че в Министерство на правосъдието готвим съответни законови промени, които да подсигуряват основаването на ефикасен механизъм, посредством който да се търси отговорност на основния прокрурор ", акцентира тя за това какво би могло да се случи, в случай че на 12-ти април Висш съдебен съвет не гласоподава преждевременното освобождение на обвинител номер 1.

" Една от най-важните задания е да се избере Висш правосъден съвет, който да има високи професионални качества, да дава отговор на високите нравствени стандарти, да има гръбнак, да отстоява независимостта на правосъдната власт и да упорства за качествена работа на всеки един от магистратите. Висш съдебен съвет би трябвало да има смелостта да огледа проблемите в системата и да ги в профил ", добави тя.

И добави, че ще работи неуморно, с цел да се случи това.

" Изправихме се пред невиждано предизвикателство да работим от рецесия в рецесия. Напредваме пламенно и уверено, като несъмнено би трябвало да преодоляваме поредност от рецесии ", аргументира тя разминаването в упованията на обществото, че правосъдната промяна ще бъде осъществена по-бързо.

" В България липсват ефикасни присъди, надяваме се тъкмо това да промени Европрокуратурата ", съобщи тя по отношение на взаимната работа с Лаура Кьовеши.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР