Основната цел на тези консултации е българските граждани да се

...
Основната цел на тези консултации е българските граждани да се
Коментари Харесай

Румен Радев иска българите да са убедени, че властта търси най-добрите решения за вота

Основната цел на тези съвещания е българските жители да се убедят, че държавните управляващи търсят най-хубавите решения . Това съобщи президентът Румен Радев на следващия кръг диалози за безвредни и почтени избори.

Целта е хората да имат доверие, че ще се проведат безвредни за здравето избори, да се подсигурява надеждност на машинното гласоподаване , както е по закон. Към него постъпвали оферти за избори в два дни, само че той не ги предлага, разясни президентът. Президентът не стартира такава концепция , повтори Румен Радев. Стои и въпросът дали да има по-дълъг ден за гласуването и дали да не се обезпечат зелени коридори за възрастни хора.

Държавният глава желае да се подсигурява здравето и на членовете на секционните изборни комисии. Те би трябвало да имат ясни указания и защитни средства. Също по този начин на всеки гласуващ да се подсигурява някакъв комплект от защитни средства . Румен Радев желае решение и по какъв начин ще гласоподават карантинираните. Той упорства да разбере нужни ли са законови промени, с цел да могат и те да гласоподават с мобилни урни. Още един въпрос се слага и това е за гласоподаване по пощата на българите зад граница.

С всяка смяна на закона се усилват отговорностите на ЦИК , както посочи президентът Радев.

Председателят на ЦИК Александър Андреев уточни, че през тази година ни чакат значими избори. Най-важното, което следва пред всички нас, е публичното доверие в публичния развой , посочи той.

ЦИК е виновна, по думите му, да подсигурява конституционните права за гласоподаване на българските жители . Да запазим и да утвърдим доверието в изборния развой, настоя Андреев. Това доверие изисквало ясни послания към обществото, в това число и ясни правила към карантинираните по какъв начин ще гласоподават. Разнопосочните послания към обществото объркват всички, по мнението му. В тази тежка пандемия, Андреев също счита, че би трябвало да се подсигурява здравето на членовете на СИК и РИК, както и на гласоподавателите. Според него политическите сили би трябвало да погледнат съществено на тези съвещания.

Припомняме, на 7 декември 2020 година президентът Румен Радев прикани изборите да се проведат в период и.

На 5 януари 2021 година президентът стартира съвещания със здравните управляващи по какъв начин да се проведат. След това се. На 7 януари Радев се за идните избори.

На 6 януари министър председателят съобщи, че датата за изборите към този момент е решена - 28 март, съотвено

Преди това ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева сподели, че

След като следи водосвета на бойните флагове на Богоявление президентът Радев разгласи, че и подготвеност за избори.

На идващия ден - Ивановден 2021 година министър председателят с яд прекъсна съвещанието на НОЩ и запита датата за изборите.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР