„Основната тема, по която в случая се наблюдава поляризация, е

...
„Основната тема, по която в случая се наблюдава поляризация, е
Коментари Харесай

Адв. Янкулов пред ФАКТИ: Главният прокурор не реагира на американските санкции

„ Основната тематика, по която в тази ситуация се следи поляризация, е какво се е случвало през последните години на ръководството на ГЕРБ. Съответно има хора, които поддържат събитията, които са се развивали. От другата страна има хора, които не ги поддържат. Едните виждат в този акт на Съединени американски щати непозволена, неточна интервенция във връзка с България, до момента в който другите виждат в този акт една поддръжка на гражданското общество и задачите, които бяха декларирани още на митингите предходната година “.

Това сподели адв. Андрей Янкулов от Антикорупционния фонд пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ . Тема на диалога бяха глобите върху българи от Съединени американски щати по закона „ Магнитски “, а съответен мотив за думите му бяха методите за разбиране на тези наказания от българското общество.

На въпрос за рецензиите към служебното държавно управление, че не се е противопоставило на глобите, той отговори: „ Не знам на база на какво може да се опълчи служебното държавно управление в тази ситуация. Това са едностранни наказания, които се постановат от Съединени американски щати (…). Санкциите са главно наложени към жители и юридически лица. Тоест не знам какво би могло да направи в тази ситуация нашето държавно управление, с цел да противостои на това. Още повече аз мисля, че през последните години много ясно се идентифицираха тези проблеми, които се показват от американското държавно управление в това известие. Ние няма по какъв начин да си затваряме очите и да твърдим, че това не съществува и от позиция на някаква имагинерна отбрана на нашето национално самочувствие да се противопоставяме на тези констатации “.

Лили Маринкова напомни позицията на двамата американски сенатори по отношение на България отпреди няколко месеца и избраното като високомерно тогава държание на ГЕРБ към казаното от тях. Адв. Янкулов разяснява: „ Не единствено тази позиция на двамата американски сенатори – преди време излезе и Докладът за човешките права на Държавния департамент, където също имаше доста сериозни констатации за България, където господин Пеевски беше наименуван олигарх. Освен него там беше упоменат като олигарх и господин Домусчиев. Преди това имаше едно изявление на юридическия консултант към американското посолство у нас - госпожа Джесика Ким, във връзка с върховенството на правото в България, което също беше доста сериозно. Тоест това е една поредност от разнообразни изказвания на нашите американски сътрудници, които разпознават тези проблеми. Това надалеч не е първият подобен случай. Естествено, това е доста огромен по своите последствия акт, само че не е първият. Мисля, че нашите ръководещи е трябвало да са подготвени и за стъпка в тази посока, която в последна сметка беше подхваната “.

„ Със сигурност ще има някакви правни последствия от този акт (б.р. глобите по закона „ Магнитски “), които все още мъчно могат да се плануват. Още повече, че това са най-мащабните наказания, които все още се постановат от Съединени американски щати. Според мен е мъчно да се планува все още какво тъкмо ще се случи, какъв ще бъде практическият резултат. Много мъчно е да се направи прогноза по какъв начин ще се развият нещата от юридическа позиция. Това, което е несъмнено ясно все още, е политическият резултат, публичният резултат на това известие. Юридическият резултат на това известие съгласно мен занапред ще го разбираме “, сподели още той и изясни, че обстановката няма аналог. „ Тук сме в една доста непозната територия “, добави юристът.

На въпроса дали доста компании с държавно присъединяване ще бъдат наранени от глобите, тъй като са свързани със глобените лица, адв. Янкулов отговори: „ Трудно ми е да кажа това. На всички обаче е ясно голямото присъединяване на господин Делян Пеевски – политическо и икономическо, през последните години. Предполагам, че практическият резултат върху нашите стопански и политически връзки ще бъде много мощен “.

Разговорът мина и към реакцията на Прокуратурата в лицето на основния прокурор Иван Гешев към глобите. „ Към момента неговата реакция мъчно може да се каже, че я има. Излезе неговата говорителка, която заяви, че щели да стартират инспекции на всички лица от листата, щели да ревизират предходните резултати по предходни инспекции и следствия във връзка с тях. Конкретна реакция от основния прокурор нямаше “.

„ Искам да се върна към Доклада за положението на човешките права на Държавния департамент на Съединени американски щати, където също беше упоменат господин Пеевски за това, че е осигурявал положително медийно отразяване на основния прокурор. Това беше декларирано в този отчет – категорично написано, а някак остана малко без реакции тук – дали институционална, дали социална. Когато погледнем това в подтекста на настоящето известие, господин Пеевски, в частта от известието, в която се разяснява неговото име, се визира въпросът по какъв начин той е осъществявал търговия с имунитет от наказателно гонене. Тоест осигурявал е положително медийно отразяване против имунитет от наказателно гонене. Кой може да обезпечи някому подобен имунитет от наказателно гонене? Единствената институция у нас, която се занимава с наказателно гонене, е Прокуратурата. Решението да се или да не се упрекна някого е заключено единствено и само в Прокуратурата. Тоест единствената институция, която може да обезпечи подобен имунитет от наказателно гонене, това е Прокуратурата “, безапелационен беше той.

„ Когато в известието се приказва за доближения до господин Пеевски - господин Желязков, там се цитира събитието, че господин Желязков е заплашвал претендент за министър с това, че той ще бъде наказателно преследван, че против него ще бъде повдигнато обвиняване от Прокуратурата. Тук още веднъж се слага въпросът по какъв начин изобщо е допустимо длъжностно лице от ранга на господин Желязков, който няма никакво отношение към вземането на решение да се или да не се стартира наказателно гонене, да заплашва някого с наказателно гонене. Как изобщо това е допустимо? Това са условия, които някоя институция у нас би трябвало да ревизира – тъкмо какво се крие зад тези изказвания, които са изложени от американска страна, какви са тези механизми, по какъв начин се случва тази търговия, дали с имунитет от наказателно гонене, дали със заплашване някому, че ще му бъде повдигнато обвиняване “, добави адв. Янкулов.

Казаното дотук докара до тематиката за преразглеждането на работата и дейностите на Прокуратурата и основния прокурор. „ Трудно е да се чака някой да проверява самичък себе си. Вечният проблем, който съществува към този момент толкоз доста години. Трудно е това да се чака и не би трябвало механизмът да работи по този метод – ние да чакаме, че засегнатият човек от някакви сходни изложени изказвания, ще се самопроверява. Повече от разумно е, че е назрял моментът за следващ път да се повдигне въпросът за някакъв външен надзор, благоприятни условия за противопоставяне и надзор за това по какъв начин се реализира наказателното гонене от Прокуратурата. Тоест тази активност да не бъде заключена единствено и само в Прокуратурата без да предстои на никакво външно преразглеждане “, счита адв. Андрей Янкулов.

„ Умилителни за мен са тези апели, които в този момент се насочат от избрани общественополитически кръгове към основния прокурор да проверява тези условия “, добави той. „ Първо, значително настоящето управление на Прокуратурата е директно наранено от събитията, които са изложени. Второ, основният прокурор преди години беше не административен началник, както е сега, а наблюдаващ прокурор по делото КТБ. Тоест прокурорът, който осъществяваше директен контрол върху следствието. Той изобщо не видя господин Пеевски в материалите по делото КТБ. Въобще не видя, че такова лице съществува в тези материали “, разяснява Янкулов.

„ Как да чакаме освен това състояние, че той в този момент изведнъж ще се ускори да проверява тези условия? За мен такива упования не би трябвало да имаме “, заключи юристът.

„ Санкцията нападна обвързаностите сред избрани фигури в бизнеса с избрани политически процеси. Това е така наречен олигархия. През годините ние слушахме доста за наказателно преследваните от закона олигарси, само че кои са тези олигарси – множеството от тези, които бяха наказателно преследвани досега, когато стартира тяхното наказателно гонене към този момент нямаха никаква директна връзка с политическия живот и никакви известни въздействия, които са осъществявали върху политическите процеси. Олигарсите са точно тези, които имат икономическа мощ, само че и опция да въздействат върху съответните политически процеси, които протичат в страната. Това е значителното, което удря актът по закона „ Магнитски “. Това не са просто някакви инцидентни едри предприемачи, които са атакувани. Те са атакувани и изсветлени поради връзки с политическите процеси, протичали в страната “, изясни адв. Андрей Янкулов.

След отбелязването на Лили Маринкова, че актуалните наказания по закона „ Магнитски “ идват след сигнал към управляващите на Съединени американски щати от страна на Цветан Василев през 2017 година, адв. Янкулов разяснява, че „ делото КТБ е следващият образец за произвеждане, което ще се разтегля извънредно дълго във времето “.

След коментара на Лили Маринкова, че евентуално е могло да бъде планувано, че ще се стигне до такива безапелационни послания от Съединени американски щати, а надлежно и наказания, тя зададе въпроса дали обвиняванията против Васил Божков не са били някакъв опит на държавното управление на Борисов да предотврати извънредно тежките наказания. „ Трудно ми е да злоупотребявам какво тъкмо се крие зад това изненадващо активизиране на институциите във връзка с господин Божков. Той осъществяваше активност в един доста контролиран от страната сегмент – хазартния бизнес. Няма по какъв начин ти в продължение на години да си бил топ играчът на това поле и изведнъж в границите на дни страната да прогледне какви нарушавания си правил, до момента в който си осъществявал тази активност, и да те подгони по всички вероятни параграфи. Абсолютно нереално е да допускам на такова нещо “.

„ Подгониха го по всички вероятни графи, с изключение обаче на това, което той говореше за връзките си с високите политически играчи. Там следствие няма. Миналата година той съобщи условия, че е бил изнудван, рекетиран от финансовия министър и премиера, и давал пари, с цел да се откупи и да реализира своята активност. Тези условия, които са значително самоуличаване от негова страна, изобщо не бяха тествани. Дори основният прокурор тогава сподели: „ Аз няма да си го причиня “. Разследван, само че единствено до такава степен, докъдето се простират поръчките, които е дал за свои връзки с високите етажи. Дотам стига следствието “, добави адв. Янкулов.

„ Съвсем допустимо е и тази офанзива против него да е била някакъв опит да се предогадят последващите дейности и против други високопоставени олигарси и да се предотвратят. Но дали е по този начин или не… “, добави той.

В края на диалога адв. Андрей Янкулов от Антикорупционния фонд даде своята прогноза за това с каква скорост може да се чака „ пречистване “. „ Много дълго време оттук нататък ще усещаме резултата на тези наказания. Най-вече общественополитическия резултат, репутационния резултат върху нашата страна. Влизаме отново в отрицателните заглавия на международната преса. Кой сериозен вложител ще желае да пристигна да влага тук, в случай, че чете такива неща. Аз мисля, че това е единствено началото на някакво избавление. Процесът – в случай че изобщо можем да се надяваме, че ще протече подобен развой, ще бъде извънредно дълъг, комплициран и пъстър с доста премеждия. Това са единствено едни избрани фигури, които са изсветлени, разпознати и посочени. Зад тези фигури стоят градени с години мрежи на корупционно въздействие “.

„ Тези хора са изгубили своето въздействие върху цялата реалност, в която живеем ние тук всеки ден. Използвайки своите лостове, които не престават да имат в разнообразни институции, всичките тези корупционни мрежи, за които стана дума, е изцяло допустимо да се тръгне по една линия на контраофанзива на тези наказания и опит безусловно нищо да не се разплете в елементи “, приключи той.

Целия диалог можете да гледате в следното видео:



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР