Основната сила на границата ни трябва да е добре подготвени

...
Основната сила на границата ни трябва да е добре подготвени
Коментари Харесай

Валентин Радев за мигрантите: Служебният кабинет си позволява да прокарва грешна политика

Основната мощ на границата ни би трябвало да е добре готови гранични служители на реда,,. Това съобщи Валентин Радев от ГЕРБ и някогашен вътрешен министър в предаването " Добър ден, България “ на Радио " Фокус “. 

Той изрази недоумението си за измененията, които се подхващат в бранша. " Гранична полиция “, за какво беше належащо? Не беше обяснено. Беше заменен основният комисар на " Гранична полиция “, имаше и други смени. От 9, в 7 районни ръководства на полицията шефовете им бяха заменени. Защо се случват тези работи? И това го прави едно служебно държавно управление “, попита някогашният вътрешен министър. 

Радев продължи с рецензиите към служебния кабинет, назначен от президента. " Служебното държавно управление би трябвало единствено да ги прекара през един интервал до обикновено държавно управление с контролиращ парламент. А то си разрешава да прокарва политика, която явно е неправилна. Тук за близо 70-80 дни – три смъртни случая. Виждаме в този момент – отново трима души ранени, единият – тежко, и то към този момент в подстъпите към София и столицата безусловно “, напомни той. 

Относно мненията за служителите на реда, изпращани неподготвени на границата, Валетин Радев изясни, че в последните две години ескалират мигрантите и трафикантите, и по този начин се обострят проблемите с дребната или изчезналата подготовка. " В Бургас двамата не бяха гранични служители на реда – те бяха от другата полиция, само че също незадоволително готови. Или може би оперативно-технически неподготвени добре, или неуправлявани добре и зле оборудвани, и се стигна до тези случаи на гибел “, сподели Радев. 

На въпрос кой би трябвало да охранява границата ни той означи, че по закон и Конституция се пази от " Гранична полиция “. " Има една специфичност, която е може би последваща причина, за която желая да посоча – това е намаляването на щатния състав на " Гранична полиция “. От 2009 година по мои мемоари, в случай че не греша, от 2008-2009 година насам от близо 9500, те сега са към 6000. Близо 1/3 или 1/4 от тях липсват. След това ние хем пазим по шенгенски граници, европейската граница с Турция, в тази ситуация и Гърция, хем в действителност не сме в Шенген. Трябва да се видят интернационалните практики, да се види какво се е трансформирало в България, само че да се обезпечат финансово, най-много от Народното събрание посредством бюджета, задоволително служители на реда на границата. Тази конструкция, която е призвана да пази границата, да пази независимо, а да няма потребност от това, което направи нашето държавно управление тогава: да промени Закона за защитата и да прати армията на границата ", сподели още Валетин Радев. 
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР