Основната причина за ширещата се в България корупция са липсващите

...
Основната причина за ширещата се в България корупция са липсващите
Коментари Харесай

Слави Василев: Няма кой да възпира премиера, особено ако той е Борисов

Основната причина за ширещата се в България корупция са изчезналите контролни механизми, които разрешават на властта да стои в своето русло, а не да излиза отвън него, с цел да се облажи от позицията, която властимащите имат. Когато Борисов се появи на политическия хоризонт преди 12-13 години и когато тази персона получи дарба да събира съратници към себе си не на идеологическа основа, а на интересчийски принцип, тогава корупцията закупи тези уродливи измерения.
Това съобщи в предаването " Денят с Веселин Дремджиев " политологът Слави Василев.

По думите му у нас голям проблем е неналичието на разделяне на управляващите и концентрацията на власт в ръцете на министър-председателя.

" Който и да е министър председател, сглобил си свое болшинство в Народното събрание, автоматизирано разполага и с прерогативите на Министерския съвет, и с прерогативите на законодателната власт. Когато този човек е Борисов, който умее да събира хората въз основата на ползи, тогава страната не разполага с тези контролни механизми ", уточни Василев.

Според политолога има потребност от промени, които да доведат до носенето на директна политическа отговорност пред жителите.

" Българският министър председател не е виновен пред жителите, а пред Народното събрание. Парламентът не съставлява народа, а разнородните ползи на партиите. Затова корупцията е там, където е - няма решето, което да спре поривите на министър-председателя. Особено когато той е персона като Борисов. Виждаме какво става с неговите шкафчета ", уточни Василев.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР