Основната причина за поскъпването са покачващите се цени на суровия

...
Основната причина за поскъпването са покачващите се цени на суровия
Коментари Харесай

След Поевтиняването, Брадва! Тежка Прогноза За Цените На Бензина!

Основната причина за повишаването са покачващите се цени на суровия нефт.

Един барел от сорта Брент коства настоящо към 66 $ - с 3 $ повече, в сравнение с преди една седмица. Кризата във Венецуела също играе роля, само че във всеки случай дребна, споделя експертката по горивата Дора Борбъли от Dekabank. Защото Венецуела създава единствено към 2 % от международния рандеман на нефт - 2,1 милиона барела. Намаляването на добива с 1,2 милиона барела на ден, за което се договориха страните от Организацията на страните експортьорки на нефт (ОПЕК) и Русия, ще окаже по-голям резултат върху цените на горивата. През есента те се договориха за равнене на търсенето и предлагането на недопечен нефт, които се чака да се случи през април тази година.

30 % по-скъп нефт Саудитска Арабия е с по-голям принос от останалите страни-производителки за настоящето повишаване на петрола. Кралството съумя да убеди Нигерия да понижи добива си на нефт. Същото даде обещание да направи и Русия.

Но цената скочи повече от предстоящото: от началото на годината повишаването е с 30 % - 57 $ за барел от американския лек нефт WTI и 66 $ за сорта Брент. Дора Борбъли счита, че към средата на годината цените ще се задържат на равнище сред 60 и 65 $ за барел.

В Германия цената за литър бензин-супер за малко време се повиши до 1,35 евро, с цел да се стабилизира към равнищата от началото на годината. Причината е, че разноските за преправка на суровия нефт в рафинериите понижиха, тъй че повишаването на цените на суровия нефт не се усеща от водачите.

Възможно е ново повишаване

Експертът по суровините към Комерцбанк Карстен Фрич допуска, че рецесията във Венецуела няма да играе съвсем никаква роля на петролния пазар и в бъдеще. Защото страната откри нов покупател за своя нефт - Индия в този момент запълва празнината, оставена от Съединени американски щати.

Америка от своя страна продължава интензивно да добива нефт. Защото производителите на шистов газ в това време могат да покриват разноските си и при цена на суровия нефт от 50 $. Затова петролът в Съединени американски щати е в обилие и торпилира политиката на ОПЕК и съдружниците ѝ като Русия.

Саудитска Арабия би трябвало да се помири с обстоятелството, че американците имат полза от намаляването на добива, споделя Карстен Фрич.

Защото страната губи дялове от пазара в Персийския залив. Руснаците дадоха обещание, че също ще дадат своя принос за ограничение на производството. Под въпрос е обаче дали те са подготвени и на по-нататъшно стесняване на производството.

В средата на април страните от ОПЕК и нейните съдружници ще проведат идната си среща, с цел да обсъдят по-нататъшната си политика за рандеман на недопечен нефт. Карстен Фрич счита, че до края на годината цената на суровия нефт може да доближи до 70 $ за барел. Тъй като обаче и цената на еврото ще се покачва, водачите в европейското пространство няма да усетят толкоз мощно покачващите се цени на суровия нефт, се споделя в разбора.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР