Основната политическа партия, представляваща сърбите в Северно Косово, обяви във

...
Основната политическа партия, представляваща сърбите в Северно Косово, обяви във
Коментари Харесай

Сърбите в Косово обявиха траур за убитите в престрелката край Звечан

Основната политическа партия, представляваща сърбите в Северно Косово, разгласи във вторник тридневен печал за хората, убити при престрелка с косовската полиция след най-тежкото принуждение от години в оспорвания регион.

Косовските управляващи оповестиха, че около 30 въоръжени до зъби сърби са нахлули в село Банска в неделя, като са се сбили с полицията и са се барикадирали в сръбски православен манастир. Полицията завладя манастира късно в неделя, след като трима нападатели и един служител на реда бяха убити.

Никоя група не е поела отговорност за нападението. Косово упрекна Сърбия, че поддържа въоръжените бойци; Сърбия твърди, че управляващите в Косово носят виновност за малтретирането на жителите в региона с болшинство от сърби.

" 26, 27 и 28 септември се афишират за дни на траур заради починалите наши съграждани при трагичните събития в село Банска ", споделиха от партия " Сръбска листа ", като оповестиха, че всички събития ще бъдат анулирани и знамената ще бъдат свалени на половина.

" От името на Сръбската листа и сръбския народ в Косово показваме нашите най-дълбоки съболезнования на фамилиите на починалите и желаем бързо възобновяване на ранените.

Двама сърби, хванати при престрелка, се явиха пред съда във вторник за чуване в столицата на Косово Прищина, ескортирани с белезници от тежко въоръжени служители на реда.

Деян А. Васич, юрист, който съставлява Душан Максимович, обвинен в стрелбата, сподели, че планира да апелира 30-дневното задържане, обещано на клиента му.

" Посочихме някои обстоятелства... които демонстрират, че това е нещо, което може би е по-скоро неразбирателство, в сравнение с нещо, което може да бъде обвързвано с закононарушение ", сподели Васич пред кореспонденти в Прищина.

Съдът сподели, че трети обвинен стрелец, който е ранен, вече се е явил пред арбитър в болница, където е упрекнат в присъединяване в терористична офанзива и е арестуван за един месец.

Престрелката разпали нова интернационална угриженост по отношение на стабилността в Косово, което е с етническо албанско болшинство и разгласи самостоятелност от Сърбия през 2006 година след партизанско въстание и интервенция на НАТО през 1999 година

Белград в никакъв случай не е признавал независимостта на някогашната си провинция. Около 50 000 етнически сърби на север отхвърлят ръководството на Прищина.

Самата Сърбия разгласи сряда за ден на печал " заради трагичните събития " в неделя в Косово, без категорично да утвърди въоръжените лица или техните недоволства.

" Сърбия няма проблем да каже, че осъжда убийството на (косовски) албански служител на реда, само че не можем да останем неми, глухи и слепи за преследването и убийството на сръбския народ в Косово ", сподели министърът на защитата Милош Вучевич в Белград след среща с неговия Норвежки сътрудник Бьорн Арилд Грам.

Сръбският президент Александър Вучич се срещна във вторник в Белград с посланиците на Съединени американски щати, Европейски Съюз, Англия, Франция, Германия и Италия. Той сподели, че е изискал интернационалните мироопазващи сили КФОР " да се погрижат за всички въпроси на сигурността в северно Косово вместо полицията на (премиера на Косово Албин) Курти ".

Въоръжената косовска полиция претърси в понеделник къщи в Банска за въоръжени мъже, които може да не са избягали, и сподели на кореспонденти около 20 джипа и брониран камион, които съгласно тях са били употребявани от въоръжените мъже.

Полицията също по този начин сподели набор от оръжия и муниции, за които сподели, че са били иззети, включително бойни пушки на някогашната югославска войска, картечници, снайперски пушки, минохвъргачки, противотанкови ракетни установки, ръчни гранати, противопехотни мини и дронове.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg