Основната мисия на MEDICAL DENT е да работи със стоматолози,

...
Основната мисия на MEDICAL DENT е да работи със стоматолози,
Коментари Харесай

MEDICAL DENT - Почеркът на българския дентален бизнес

Основната задача на MEDICAL DENT е да работи със стоматолози, които се стремят към придобиване на нови познания. Клиниката непрекъснато влага във внедряването на последните научни постижения в сферата денталната медицина – технологии и материали. Тя е една от най-надеждните клиники в България, съчетаваща безкомпромисно качество на обслужване и чудесно дипломиран екип. За посоката на развиване на бранша и работата с пациенти беседваме с доктор Бранимир Кирилов

- Д-р Кирилов, към този момент 16 години ръководите дентална клиника Medical Dent. Каква е Вашата рецепта за развиването на сполучлив бизнес?

- Много труд и поредност. В основата на всеки триумф стои доста работа над теб самия и блян за личностно развиване. Вярвам, че в нашата специалност от особена значимост е непрекъснатото професионално рационализиране. Доброто обмисляне и аналитичността постоянно са ми помагали в структуриране на работните процеси, а управленческите умения и тези за работа в екип са детайлите, които могат да завършат общата картина на всеки сполучлив бизнес модел.

- Пандемията накара доста компании да преорганизират бизнес процесите си, някои още търсят верния баланс. Как въздейства тя на денталната процедура?

- Пандемията не се отразява толкоз на потока от хора като размер, колкото на вълнообразността на процесите. Равномерността на натоварването е друга, само че на годишна база равнищата на претовареност се резервират.

Пандемията докара до потребност от преорганизиране на работните процеси на всички места, включително и в лечебните заведения. За Medical Dent тази годината беше обвързвана с усилени промени и вложения, които бяха ориентирани в посока към адаптиране на активността ни в новата обстановка.

Първото, което направихме, е да огледаме и потърсим действия, които да бъдат изнесени от клиниката, тъй че да можем да осигурим по-малък поток от хора. Искахме това да не е за сметка на качеството на обслужване и лекуване и да осигурим повече пространство за пациентите, които посещават Medical Dent. В тази връзка направихме изнасяне на целия развой по профилактика и хигиена на пациентите в едно ново лечебно заведение, което нарекохме Dental Care Center. Това, което реализирах там, е да провеждам доста добре целия развой по контрола и работата след довеждане докрай на лекуването за поддръжка на резултата, който е реализиран. Това, което вършим там, е еднообразно значимо както за тези, които вършат регулярните си почиствания на зъбен камък и плака на всеки 6 месеца, по този начин и за тези, които имат сложени импланти, мостове, коронки, фасети и се нуждаят от по-специфична поддържка.

Следващата стъпка, която предприехме за реорганизиране на работния развой, беше в посока уголемение на клиника Medical Dent. За по-голям комфорт на пациентите добавихме спомагателни чакални, което даде опция за по-спокойно и отмерено систематизиране на пациентите, разреши ни и да отговорим на условията за обществена отдалеченост. Инвестирахме доста и в посока качеството на въздуха в клиниката под формата на системи за филтриране и стерилизация.

Не стопираме да влагаме и в посока развиване на технологиите, които използваме, като към този момент 98% от това, което вършим, е цифровизирано. Това понижава риска от преместване на зараза и риска от болест. Инвестирахме и в разширението на помещението за дезинфекция и стерилизация, за което има очакван особено подготвен личен състав.

Двете нови услуги, които предлагаме на пациентите си от тази година, също са свързани с променената среда, в която живеем. Едната е опцията да затворим кабинет за теб или твоето семейство при закрепен авансово ден и направен проект на лекуване. Другата ни услуга е за хора, ангажирани в бизнеса си, които желаят всичко да се случи за допустимо най-кратък интервал от време. Предлагаме им интензивен проект за лекуване и самостоятелен метод.

В съвсем всяка сфера на медицината технологиите навлизат бързо и улесняват и лекари, и пациенти. За какво оказва помощ дигитализацията на денталната клиника?

- Дигитализацията в Medical Dent е реалност от доста години. Тя участва още от момента на обмисляне на лекуването. Това разрешава да видите резултата надалеч преди лекуването да стартира. На стадий обмисляне и диагностика на проблемите сме напълно цифровизирани – разполагаме с 3D апарати, хирургични водачи за слагане на импланти, можем напълно да планираме цифрово усмивката. При стадия на осъществяване на лекуването дигитализацията се състои да вземем за пример в това, че имплантите могат да бъдат сложени доста несъмнено в точна позиция, водени от хирургични водачи.

Можем авансово да планираме по какъв начин да наподобява усмивката ви с цифрово направен план, който да сложим в устата, тъй че пациентът първо да види себе си, преди да сме почнали работа. Така всеки може да види себе си с новата си усмивка и да реши дали се харесва и дали се усеща удобно. Дигитално може да бъде правенето на зъбите, като в лабораторията те се възнамеряват и надлежно се изготвят от специфични машини, които изрязват готовия файл и го трансформират в произведение. Дигитален може да бъде и самият отпечатък, който се взема за правене на коронка или фасета. Това дава доста добър комфорт за пациента и 100% яловост, тъй като цифровият отпечатък е файл, който се изпраща в лабораторията, и няма физическо придвижване на отпечатъци и модели. Не на последно място разполагаме и с 3D принтери, които могат да работят с всевъзможни типове пластмаси, силикони и метал.

- Колко е значима зъботехниката за Вашия бизнес?

- Зъботехниката е от изключителна значимост в нашия бизнес, тъй като на финала на всяко лекуване пациентът вижда и прави оценка зъба. Функционалният и хубав зъб като краен резултат е това, което хората ценят същински. Зъботехниците са значима част от целия развой и в Medical Dent работим с най-хубавите фрагменти в България, както и с някои задгранични експерти в сферата. Имаме и вътрешна лична лаборатория, която ни разрешава да вършим огромна част от нещата под пряк наш надзор.

- Променя ли се отношението на хората към денталното здраве?

- По отношение на здравната профилактика нещата извънредно доста се утежниха. В интервалите, в които всички ние бяхме в локдаун, внезапно спадна равнището на хигиена и поддръжка на зъбите. Хора, чието лекуване изискваше да поддържат зъбите си на 2–3 месеца, не го правеха от боязън или действително боледуване, което рефлектира на възпалителните процеси като пародонтит, увреждане на венците и костите, загуба на зъби и тежки затруднения. Колкото и тежка да е обстановката, би трябвало да се съблюдава целесъобразната профилактика, тъй като другояче вършим неприятна услуга на себе си. Създаването на Dental Care Center – лечебно заведение от нов вид, с взор към хигиената и поддръжката от експерти в областта на профилактиката, е напълно в помощ на хората. Част от организацията тук е спазването на добър работен развой, целесъобразна обществена отдалеченост и цялостни хигиенични условия за дезинфекция и стерилизация. Така всеки наш пациент би могъл да прави своята профилактика в едно стационарно положение и да поддържа хроничните си болести несъмнено и безвредно. Създаването на сходни центрове в България е напълно в посока по-доброто орално здраве на хората. Това е пътят за предварителна защита на бъдещи затруднения и по-тежки и скъпоструващи операции.

- Какви са трендовете при комплицираните хирургически интервенции?

- Много положително обмисляне преди осъществяване на самата интервенция, подготовка, която може да се състои в цифрово основаване на хирургичен лидер или основаването на избрани пластини, които да бъдат употребявани по време на интервенцията, т.е. индивидуализиране на метода. Сериозно се работи в посока понижаване на контузията при интервенция, което зависи от употребяваните принадлежности и това какво е нарастването, т.е. лупи, микроскопи и така нататък В Medical Dent работим даже пломби със особено нарастване за по-добър надзор. Колкото по-добро е това нарастване, толкоз по-добре виждаме тъканите и това ни дава опция да работим с по-фини принадлежности, което има отношение още веднъж към контузията.

От значимо значение са и разрезите, къде и по какъв начин да бъдат направени, има значение и типът на конците, с които се шие. Всеки от тези елементи в осъществяването на хирургичната намеса в Medical Dent е доста добре прецизиран и е насочен напълно в посока понижаване на контузията за по-бързото протичане на оздравителния развой и положителни клинични резултати.

Какви са провокациите пред денталния отрасъл в България, с цел да може той да се развива с още по-бързи темпове?

Най-голямото е предизвикателство, както и в други бизнеси, е човешкият фактор. За да може да има растеж в бранша, би трябвало да има развиване точно там. Според мен то би трябвало да върви по две посоки – основаване на професионални познания и умения, както и в посока личностно развиване. Смятам, че ограниченията за стимулиране на хората, ангажирани в денталния отрасъл, са доста значими. Нашият бранш е оставен да работи на напълно пазарен принцип и неговото развиване може да бъде образец за това какъв брой бързо прогресира дадена сфера, когато е оставена на частната самодейност.

Текстът е оповестен в бр. 10/2021 на сп. " Мениджър "

 

 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР