Основната интрига в доставката на крилатите ракети Storm Shadow за

...
Основната интрига в доставката на крилатите ракети Storm Shadow за
Коментари Харесай

Защо Украйна има проблем с крилатите ракети Storm Shadow?

Основната конспирация в доставката на крилатите ракети Storm Shadow за Украйна е, че тази ракета е авиационна и Украйна към момента не е получила публично изтребители за нейното изстрелване, напомня Би Би Си.

Сега Украйна разполага с много мощно оръжие с оптимален обхват на деяние над 500 км (въпреки че специалистите допускат, че Киев ще получи трансформация с обхват на деяние към 290 км).

Трите благоприятни условия за въвеждане в употреба на крилатите ракети Storm Shadow:

украинските военновъздушни сили ще модернизират съществуващите самолети, с цел да употребяват такива ракети, което е много мъчно за осъществяване от техническа позиция, защото изисква особено бордово оборудване; ще бъде създадена наземна пускова установка за тези ракети; ВВС на ВСУ ще получат западни самолети за изстрелване на тези ракети.

Първите два разновидността ще изискват освен спомагателни финансови разноски, само че и време. Освен това самолетите ще би трябвало да бъдат двуместни, защото потреблението на такива оръжия изисква обособен член на екипажа, а това стеснява кръга на евентуалните носители до старите Су-24.

Третият вид, с прехвърлянето на изтребители, към този момент, в случай че се съди по откритите източници, единствено се разисква.

Междувременно нито американските изтребители F-16, които украинците биха желали да получат най-вече, нито шведските JAS 39 Gripen могат да употребяват тази ракета.

Но тя може да се употребява от старите самолети Panavia Tornado. През януари украинският заместник-министър на външните работи Андрий Мелник прикани Берлин да съобщи такива самолети на Киев. Тогава немският канцлер Олаф Шолц изключи опцията за прекачване на военните самолети на Украйна.

Вярно е, че английските Кралски военновъздушни сили не употребяват „ Торнадо “ от април 2019 година, тъй че механически е допустимо Англия да откри такива самолети за Украйна.

През февруари беше обявено, че английският министър на защитата Бен Уолъс към този момент изследва опцията за прекачване на бойни самолети на Украйна, само че тогава пресата смяташе, че по-скоро може да става дума за изтребители Typhoon (които могат да носят и Storm Shadow).

Като цяло интригата остава, само че защото е малко евентуално такива скъпи и единични муниции да бъдат просто трансферирани за предпазване, ще се откри някакъв излаз от тази обстановка.

Веднага щом Украйна ще може да употребява Storm Shadow, тя незабавно ще усили радиуса си на офанзива до 290-500 км от фронтовата линия.

Тъй като Storm Shadow е въздушна ракета, тя може да бъде изстреляна над земята или над Черно море.

Ракетата е много ефикасна и против кораби, тъй че с обстоятелството, че може да бъде изстреляна надалеч от брега над вода, тя евентуално би могла да порази кораби на Черноморския флот.

Но каквито и цели да бъдат определени за такава ракета, в зоната на поразяване има много огромна повърхност, която в този момент ще би трябвало да бъде покрита от противовъздушна защита.

Storm Shadow не е най-трудната цел за Противовъздушна отбрана, тя е дозвукова ракета, само че при всички случаи съветската войска ще би трябвало да премисли метода си към Противовъздушна отбрана на много огромна територия.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР