Основната инфлация в Норвегия се е забавила през ноември, а

...
Основната инфлация в Норвегия се е забавила през ноември, а
Коментари Харесай

Основната инфлация в Норвегия се е забавила през ноември

Основната инфлация в Норвегия се е забавила през ноември, а потребителските цени са се ускорили до тримесечен най-много, сочат данните на Норвежката статистическа работа, оповестени през днешния ден и представени от ДПА.

Основната инфлация се е намалила до 5,8 на 100, до момента в който предстоящият ритъм е останал без смяна на ниво от 6 на 100.

За сметка на това показателят на потребителските цени е записал годишен напредък от 4,8 на 100, което е над покачването от 4 на 100 през октомври. Подобно високо ниво е регистрирано за последно през август. Прогнозата бе за 4,9 на 100.

На месечна основа общата инфлация е спаднала на половина до 0,5 на 100 по отношение на 1 на 100 през октомври. Инфлацията е била под прогнозата на икономистите, които залагаха на 0,7 на 100. Междувременно главната инфлация се е свила с 0,2 на 100.

С оглед на това, че данните за днешната инфлация съответстват със септемврийските данни на " Норгес банк " (Norges Bank), Брадли Саундърс от " Кепитъл икономикс " (Capital Economics) съобщи, че Норвежката централна банка на 14 декември най-вероятно ще увеличи за финален път лихвите с четвърт пункт, с което тя ще доближи 15-годишен най-много.

Други данни на Норвежката статистическа работа сочат, че индустриалните цени са траяли да се намаляват през ноември. Производствените цени са се свили с 15,6 на 100 на годишна основа след спад от 10,9 на 100 преди месец. Цените се намаляват от януари 2023 година

На месечна основа индустриалните цени са намалели с 0,3 на 100 за разлика от покачването с 5,2 на 100 през октомври, отбелязва Българска телеграфна агенция.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР