Основната инфлация в еврозоната ще остане висока в близко бъдеще,

...
Основната инфлация в еврозоната ще остане висока в близко бъдеще,
Коментари Харесай

Предстои ново вдигане на лихвите от ЕЦБ

Основната инфлация в еврозоната ще остане висока в близко бъдеще, тъй че нарастването на лихвения % на Европейската централна банка (ЕЦБ) с до 50 базисни пункта по-късно този месец наподобява все по-сигурно, съобщи ръководителят на ЕЦБ Кристин Лагард пред испанската медийна група Vocento.
От юли насам ЕЦБ към този момент увеличи лихвените проценти с три процентни пункта и всъщност даде обещание още едно нарастване с половин процентен пункт на 16 март, само че в последно време вложителите допускат още по-решителен ход поради неприятните данни за инфлацията.

Лагард съобщи, че маркираното нарастване в този момент е " доста, доста евентуално ", само че също по този начин предизвести, че базисната инфлация, която филтрира нестабилните цени на храните и горивата, може да остане неприятно висока даже при спад на общия ритъм на инфлация през идващите месеци.

" В кратковременен проект базисната инфлация ще бъде висока ", цитира Grupo Vocento думите на Лагард.

 istock istock
Политици предизвестиха в последно време, че повишението на лихвените проценти на ЕЦБ би трябвало да продължи, до момента в който главната инфлация не се обърне и не стартира да спада към задачата на ЕЦБ от 2%.

Базисната инфлация набъбна до рекордните 5,6% през предишния месец и някои анализатори се притесняват, че нарастването към този момент се дължи на внезапното повишаване на заплатите в бранша на услугите, което прави растежа на цените по-траен и сложен за спиране.

" Трябва да продължим да подхващаме всички нужни ограничения, с цел да върнем инфлацията към 2%. И ще го създадем ", съобщи Лагард.

Тя добави, че стопанската система на еврозоната се държи по-добре от опасенията и производството би трябвало да се форсира от положението, близо до застоялост през последното тримесечие на 2022 г.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР