Основната функция на престилката на баба беше да защити роклята,

...
Основната функция на престилката на баба беше да защити роклята,
Коментари Харесай

Помниш ли престилката на баба?

Основната функционалност на престилката на баба беше да отбрани роклята, с която беше облечена. Но служеше и като ръкавица за събаряне на горещия тиган от огъня.

Служеше да избърше сълзите на децата, а от време на време да им чисти изцапаните лица. Престилката служеше и с цел да придвижи яйцата от полога, а от време на време и пиленцата. Използваше я да събира презрелите плодове, които падаха от дървото сами. При визити от непознати, престилката на баба служеше, като заслон за срамежливи деца, а когато беше студено, баба обвиваше ръцете си в нея.

Онази остаряла престилка, която стоеше окачена в кухнята. С нея се носеха и картофите и дървата в кухнята. Служеше и като кошница за преместване на домати и краставици преди малко откъснати от градината. Баба също я използваше, с цел да извади тавата с прясно изпечен тутманик от фурната, да я постави покрита до прозореца, тъй че тутманика да си обиколи равнищата.

В днешно време към този момент няма баби, които би трябвало да си пазят роклята с престилка, тъй като имат доста рокли, дръжките на тиганите към този момент не се нагорещяват, лицата на децата чистим с мокри кърпички…

В памет на всички тези баби, които имаха престилки – една чиста и окачена в кухнята, а другата съхнеща на простора – си имам и аз една престилка. Тази престилка ми припомня за моите благи баби и какъв брой доста неща успяваха да създадат с нея с обич. За тях си мислех през днешния ден с доста любов.

Автор: Йонка Иванова
Източник: dama.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР