Основната дясноцентристка партия на Португалия победи с малка преднина управляващите

...
Основната дясноцентристка партия на Португалия победи с малка преднина управляващите
Коментари Харесай

Португалия каза ДА на изборите, белязани от възход на крайната десница

Основната дясноцентристка партия на Португалия победи с дребна преднина ръководещите социалисти, до момента в който поддръжката за популистката крайнодясна партия " Чега " набъбна, което я трансформира в главен фактор в новия парламент.


Резултатът бележи нов прогрес за популистката последна десница в Европа, където те към този момент ръководят - постоянно в коалиция - в страни като Италия, Унгария и Словакия, или печелят положителни резултати, както във Франция и Германия.

Официалните резултати демонстрират, че дясноцентристкият " Демократичен алианс " (ДА) е събрал 29,49% от гласовете, с дребна разлика пред социалистите с 28,66%.

Това ще даде на ДА 79 места в 230-местния парламент против 77 за социалистите, които са на власт от 2015 година

" Чека ", водена от някогашен стажант-свещеник и ефирен футболен коментатор Андре Вентура, събра 18 на 100 от гласовете, което й даде 48 места, по отношение на единствено 12 на последните избори през 2022 година

Дори с поддръжката на новата удобна за бизнеса партия Либерална самодейност (ЛИ), която завоюва 8 места, ДА ще се нуждае от поддръжката на " Чега ", с цел да сформира ръководеща коалиция.

" Демократичният алианс " водеше акцията си с обещания за стимулиране на икономическия напредък посредством понижаване на налозите, както и за възстановяване на ненадеждните услуги в региона на опазването на здравето и образованието, които бяха наранени от стачки на учители и учебни служащи поради заплащането.

" Наистина би трябвало да обърнем страницата ", съобщи водачът на партията, 51-годишният правист Луис Монтенегро, на последния протест в лисабонската сцена за бикове.

Докато той твърдо изключва опцията за подписване на съдружно съглашение с " Чега ", други високопоставени представители на партията са по-двусмислени.

" Чега " съобщи, че ще упорства да бъде част от дясно съдружно държавно управление в подмяна на парламентарна поддръжка, а съгласно анализатори договорка с антисистемната партия може да се окаже единственият метод за ръководство на АД.


" Искаме да дадем на Португалия устойчиво държавно управление ", съобщи Вентура след публикуването на резултатите от първия екзитпол. " Ние сме разполагаем да изградим държавно управление в Португалия. "

Той дефинира прогнозните резултати за своята партия като " безусловно исторически ".

Загриженост за имиграцията

Подобно на други популистки извънредно десни партии в Европа, " Чега " употребява терзанията на хората по отношение на престъпността и възходящата имиграция.

С един от най-отворените имиграционни режими в Европа, за пет години некоренното население на Португалия се е удвоило и предходната година доближи един милион души - една десета от популацията на страната.

" Чега ", което значи " Достатъчно ", приканва за по-строг надзор върху имиграцията, по-строги ограничения за битка с корупцията и химическа кастрация за някои полови нарушители.

Лидерът на " Чега " Андре Вентура - някогашен стажант-свещеник, станал ефирен футболен коментатор - прикани за висока изборна интензивност, като съобщи, че изборите са значими, тъй като Португалия " претърпява дълбоки демографски и обществени промени ".

Само на пет години, през 2019 година " Чега " получи първото си място в 230-местния парламент на Португалия. Тя е първата крайнодясна партия, която печели посланичество в събранието, откогато военният прелом през 1974 година смъкна десетилетната дясна тирания.

Нейният напредък е отражение на триумфите на извънредно десните партии в цяла Европа, където те към този момент ръководят - постоянно в коалиция - в страни като Италия, Унгария и Словакия, или непрекъснато набират известност, както във Франция и Германия.


" Надявам се на смяна "

Изборите бяха свикани, откакто 62-годишният министър-председател от социалистическата партия Антонио Коща ненадейно подаде оставка през ноември след следствие за търговия с въздействие, което включваше претършуване на формалната му резиденция и арест на началника на кабинета му.

Въпреки че самият Коща не беше упрекнат в закононарушение, той реши да не се кандидатира още веднъж.

По негово време безработицата понижа, стопанската система набъбна с 2,3% през предходната година - един от най-бързите темпове в еврозоната - и обществените финанси се усъвършенстваха.

Проучванията обаче сочат, че доста гласоподаватели считат, че държавното управление на Коща е пропиляло безспорното болшинство, което завоюва през 2022 година, като не е съумяло да усъвършенства публичните услуги или да се оправи с жилищната рецесия, която провокира огромни улични митинги във към момента една от най-бедните страни в Западна Европа.

" Искрено се надявам на смяна ", сподели пред Агенция Франс Прес 68-годишната Мафалда Магаляеш Барос, която работи в министерството на културата, откакто пусна бюлетината си в центъра на Лисабон. " Вече доста години се въртят едни и същи хора ", добави тя.

Новият водач на социалистите, 46-годишният някогашен министър на инфраструктурата Педро Нуно Сантош, твърди, че социалистическата партия е " несъмнено пристанище ".

Той предизвести, че десницата ще би трябвало да ореже пенсиите и други обществени разноски, с цел да финансира обещаното от нея понижаване на налозите. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР