Основната част от подготовката на Левски приключи. Сините прекараха близо

...
Основната част от подготовката на Левски приключи. Сините прекараха близо
Коментари Харесай

Левски – розово бъдеще или неразгадаем ребус

Основната част от подготовката на Левски завърши. Сините прекараха близо месец в Малта, където изиграха пет контроли. В оставащите по-малко от две седмици до старта на пролетния полусезон в Първа лига, Делио Роси и екипът му ще би трябвало да избистрят образа на отбора за идните конфликти. В частност, тези с ЦСКА за Купата.

Но...всичко по реда си. Нека обърнем внимание на това, което 26-кратните първенци свършиха по време на престоя си на Острова на рицарите.

Роси неведнъж съобщи, че резултатите от другарските мачове не го вълнуват чак толкоз, и той ги възприема като тренировки. За феновете на статистиката въпреки всичко ще уточним, че столичани записаха три победи – против Волфсбергер, Флоридсдорфер и Гзира Юнайтед, изгубиха от Хибърниънс и приключиха наедно с Флориана. На първо четене известно терзание буди класата на съперниците. Защото съперниците, в лицето на ЦСКА и Лудогорец, мериха сили с тимове като Шахтьор, Динамо Киев, Спартак Москва, а Левски се изправи против три полу-професионални отбора, един втородивизионен австрийски, и предпоследния в елита на Австрия. Да, резултатите не са от първостепенно значение, само че не е за подценяване и фактът, че не бяха прекомерно приемливи. И още по-притеснителното – в огромна част от дуелите Левски не сподели и изключително добра игра. Да, умората от физическите натоварвания е фактор, само че момчетата на Роси влизаха тежко и против Флориана, и против Флоридсдорфер, и против Хибърниънс. Едва най-после, при 2:1 над Гзира, видяхме нещо оптимистично от чисто футболно естество.

Освен умората, аргументи можем да намерим и другаде. Наставникът още търси идеалната групировка, като опитва както с 4-3-3, по този начин и с 4-4-2. Вторият вид наподобява по-удачен, защото Левски бе най-близо до същинското си лице точно тогава – през второто полувреме с Флоридсдорфер, и против Гзира.

Има още два казуса, които бият на очи. Първо, много раздутият състав. Левски разполага с 29 футболисти, и даже в случай че от тази численост махнем съвсем несъмнено напускащия Мапуку, младия Мартин Петков и третия вратар Петър Иванов, то състезателите са 26. Прекалено доста – нещо, което означи и старши треньорът на прескоференцията си след прибирането вкъщи.

Някои евентуално ще си тръгнат. Хубаво е да има конкуренция, и тази численост нямаше да е чак толкоз стряскаща, в случай че сините участваха в европейските шампионати да вземем за пример, само че за шампионата и купата просто няма потребност от толкоз доста състезатели. Има позиции, на които Левски разполага с по трима реализатори, което значи, че е нужна оптимизация. Вероятно една от жертвите ще е Нелуц Рошу, който по една или друга причина не попада в сметките на италианеца, въпреки да има съществени качества. Ще е любопитно и бъдещето на Антони Белмонт, който към този момент няколко месеца не убеждава, че заслужава да пази вековната емблема.

Още нещо, което стои като минус, е езиковата преграда. Делио Роси и щабът му имат потребност от услугите на преводачи, с цел да организират тренировките. И макар професионализма и старанието на Тодор Симов и Детелин Баялцалиев, по този начин заниманията стават мудни, тромави и излишно дълги. Често се постанова едно упражнение да бъде показвано и обяснявано по няколко пъти, с цел да могат всички да схванат какво тъкмо се изисква от тях.

Има обаче и положителни нотки на протичащото се на „ Георги Аспарухов”. На първо място, селекцията. Да, Левски няма по какъв начин да притегли международни звезди, както се пошегува Роси, само че бяха взети забавни играчи. Много е рано за безапелационни оценки, само че Паулиньо и Нашименто загатват за розово бъдеще. Станислав Костов има усет пред гола, и е надъхан да се потвърди в огромен клуб. Фигейредо и Иван Горанов ще водят спор за титулярен ляв бек. Личи си, че Аймен Белаид не е в оптимална кондиция, само че е прилична опция на Яблонски и Холмар. За Ривалдиньо още не можем да кажем нищо, само че в случай че има и 5% от гения на татко си, въпреки и да играе на друг пост, то на „ Герена” би следвало да са удовлетворени.

Да се върнем за секунда и на тематиката с групировката. Положителното е, че Роси демонстрира еластичност и не се опасява да опитва, въпреки да се знае, че е обожател на 4-3-3. Виждайки, че това не сработва, той търси други варианти, и към този момент откри една по-успешна. Разбира се, какво ще е финалното му решение, ще разберем в хода на акцията.

И не на последно място, от доста време Левски не е имал треньор, който да работи толкоз целеустремено и концентрирано с младите. Делио Роси постоянно оставаше след тренировките в Малта, с цел да образова самостоятелно Станислав Иванов, Мартин Петков, Илия Юруков, Томи Папазов и Ивайло Найденов. Още повече, когато експертът бе дал 3-дневна отмора на футболистите, той не я употребява, с цел да се прибере до родината си. Остана там, с цел да тренира със упоменатите нагоре момчета.

Предпоставките за мощна пролет в Левски не липсват. Трудно можем да кажем, че сините са действителен кандидат за купата, само че пък имат отличен късмет да нападат Купата. На полуфинал ги чака ЦСКА. Изпитанието е доста съществено, само че таман това ще са двете срещи, в които ще се види сполучлив ли е бил интервалът в Малта, и съумял ли е Делио Роси да позволи обрисуваните дотук ребуси.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР