Основната част от мисията на Международната агенция за атомна енергия

...
Основната част от мисията на Международната агенция за атомна енергия
Коментари Харесай

Основната част от мисията на МААЕ напусна Запорожката АЕЦ

Основната част от задачата на Международната организация за атомна сила (МААЕ) напусна Запорожката АЕЦ в Украйна . В централата са останали двама експерти, които ще бъдат там непрекъснато . Това заяви през днешния ден пред ТАСС придружавалият делегацията съветски нуклеарен физик Ренат Карчаа.

Украинският държавен нуклеарен оператор " Енергоатом " удостовери, че в Запорожката АЕЦ са останали двама специалисти от МААЕ. Очаква се те да бъдат ситуирани там на непрекъсната основа, съобщи компанията, представена от Ройтерс.

Експертите на МААЕ дойдоха в Запорожката АЕЦ на 1 септември. Те ще продължат да работят, защото има въпроси, които би трябвало да се обсъдят по-подробно, отбелязва ТАСС.



Генералният шеф на МААЕ Рафаел Гроси сподели по-рано, че задачата е получила основни данни, а той възнамерява да показа отчета си за сигурността на следената от Русия украинска централа при започване на тази седмица. Гроси уточни, че на следващия ден ще рапортува и пред Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.

Руските войски остават на територията на Запорожката АЕЦ, а в машинните зали на Първи и Втори блок са ситуирани камиони с оръжия и муниции, заяви през днешния ден в Телеграм украинският нуклеарен енергиен оператор " Енергоатом ", представен от Укринформ.

Украйна приканва интернационалната общественост неотложно да вземе ограничения за допустимо най-бързо демилитаризиране на централата, за евакуиране на съветските военни от територията ѝ и от близкия град Енергодар, за връщане на АЕЦ напълно под украински надзор в името на сигурността за целия свят, сподели " Енергоатом ".

Към 10:00 ч. през днешния ден окупираната от Русия централа работи с риск да бъдат нарушени нормите за радиационна и пожарна сигурност, предизвести компанията оператор, представена от УНИАН.


Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР