Основна заслуга на Закона за противодействие на корупцията е това,

...
Основна заслуга на Закона за противодействие на корупцията е това,
Коментари Харесай

Борис Ячев: Антикорупционният закон извади на показ имуществото на властта

Основна заслуга на Закона за противопоставяне на корупцията е това, че осветли, че извади на показ имуществото и приходите на хората от висшите и междинни етажи на властта – това, че към този момент всеки един жител, медия или неправителствена организация може да влезе в уеб страницата, да види декларацията за имущество, да съпостави. Това съобщи зам.-председателят на НФСБ и ръководител на Антикорупционната комисия в Парламента Борис Ячев в отговор на журналистически въпроси през днешния ден, оповестиха от пресцентъра на НФСБ.

Само преди ден ръководената от него комисия прегледа отчет за оценка на въздействието на Закона за противопоставяне на корупцията.

„ Поръчахме правенето на тази оценка на Националния център за парламентарни проучвания с ясното схващане, че е още рано, защото нормално такава оценка се прави сред 3 и 5 години от началото на действието на закона. Но го направихме поради мощния обществен интерес и публичните упования, че са нужни промени “, уточни Борис Ячев.

Анализът регистрира 61 % доверие, упования, които хората имат, че държавните институции могат да се оправят посредством законодателни начинания и административни ограничения с казуса „ корупция “.

На второ място се регистрира това, че има висока за Европа степен на осведоменост у хората. Висок % от тях се оказва, че знаят за КП КОНПИ и в частност – за закона.

„ Дори беше направено сравнението, че до момента в който сред 4 и 7 % са чели Конституцията, то тук – три пъти повече е процентът на хората, които са прочели нещо и знаят за Закона за противопоставяне на корупцията”, уточни Борис Ячев.

Предстои отчетът да бъде изпратен, дружно с изводите и рекомендациите, на всички институции, които имат отношение към работата по противопоставяне на корупцията.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР