Основна прокуратура Битоля е повдигнала обвинение срещу лице, което е

...
Основна прокуратура Битоля е повдигнала обвинение срещу лице, което е
Коментари Харесай

Прокуратурата в Битоля повдигна обвинение за насаждане на омраза и ксенофобия срещу Люпчо Георгиевски

Основна прокуратура Битоля е повдигнала обвиняване „ против лице, което е упрекнато в повтарящо се закононарушение - предизвикателство на ненавист или непоносимост на национална, расова, религиозна и друга дискриминационна основа по член 319, ал.1 по отношение на член 45 от Наказателния кодекс на Северна Македония, както и за разпространяване на расистки и ксенофобски материали по електронен път, по член 394 –г, по отношение на член 45 от Наказателния кодекс ”, осведомят на уеб страницата си от прокуратурата в Битоля, представени от Българска телеграфна агенция.

Според известието като упълномощено лице на Сдружение „ Културен център Иван Михайлов “ и с желание да накърни възприятията на еврейската общественост упрекнатият е настанил сдружението точно в така наречен Еврейски квартал в Битоля.

На същата улица, където се намира постройката, известна като " Пионерски дом ", в която преди Втората международна война се е помещавало Сдружението на младите евреи " Хашомер хацеир ". В известието се добавя, че постройката на клуба на сдружението „ Иван Михайлов ” публично е била открита на 16 април 2022 година, което е „ шабат и първият ден на един от най-големите еврейски празници –Песах ”.

„ С цел разпространение на живота, идеологията и реабилитация на делото на Иван Михайлов, което е заявената цел на сдружението, упрекнатият е позволил на входа на помещението да бъде подложен откъс от Иван (Ванчо) Михайлов, отричащ уникалността на македонската нация. Като админ на фейсбук страницата на сдружението упрекнатият пуска изявления, отричащи уникалността на македонския народ и език и историческата роля на борците от антифашистката националноосвободителна война 1941-1945 година за основаването на самостоятелната македонска страна.

Публикациите пропагандират спорните възгледи на Иван Михайлов и насаждат ненавист и дискриминация против наследниците, феновете и продължителите на делото на Съюза на борците, както и против македонския народ и македонския език ”, написа в известието на прокуратурата в Битоля.

В известието не е посочено името на ръководителя на Сдружението „ Иван Михайлов ” в Битоля Люпчо Георгиевски, само че се прецизира, че става дума за 45-годишен гражданин на Битоля, който е „ направил закононарушенията в интервала от 16.04.2022 година до 22.03.2023 година, знаейки, че насажда ненавист и непоносимост, учредени на етническа принадлежност, език, вяра и обществено състояние, против македонския народ и членовете на еврейската общественост в страната ”.

Председателят на сдружението в Битоля Люпчо Георгиевски беше разпитван по обвинявания в ксенофобия, а вратата на постройката на Културния клуб „ Иван Михайлов ” бе запалена няколко месеца след откриването на клуба, като причинителят на палежа получи най-малката условна присъда.

След признати ремонти в Закона за имената на сдруженията и фондациите, съдружие Културен клуб „ Иван Михайлов ” в Битоля беше заличено от Централния указател на Северна Македония.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР