Основен приоритет за нас в дългосрочен план е да се

...
Основен приоритет за нас в дългосрочен план е да се
Коментари Харесай

Министър Росица Карамфилова: Пътят към намаляване на замърсяването с пластмаса са продуктите за многократно използване

Основен приоритет за нас в дълготраен проект е да се понижи замърсяването с пластмаса, като се проектират пластмасовите артикули по този начин, че да се употребяват неведнъж, рециклират и компостират. Тази позиция изрази министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова по време на полемика през днешния ден, извършена в границите на неофициалната среща на министрите на Европейски Съюз по околна среда в Стокхолм. Тя открои тематиката като значима в подтекста на възходящо произвеждане и приложимост на пластмасите и сериозните негативни резултати върху околната среда и човешкото здраве.

Министър Карамфилова показа главните три целта за Европейския съюз в новото световно съглашение. На първо място предпочитани са ограниченията за справяне с към този момент съществуващото замърсяване с пластмаса на световно равнище. „ Ще откроя сензитивната тематика за микропластмасите, все по-голямо количество от които откриваме в морето, храната и питейната вода. Затова е значимо да пристъпим към използването на ограничения за ограничение на съзнателно добавените пластмасови микрочастици и в допълнение изследване на рисковете от тях в заобикалящата ни среда ", сподели Росица Карамфилова.

Тя уточни още, че с приоритет би трябвало да се гледа на нуждата от световни старания за прекосяване към нова стопанска система на пластмасите: „ Трябва да подтикваме повторната приложимост, да ограничим ненужните пластмасови опаковки и артикули, да осигурим вложения в инфраструктура за преработване и да се ангажираме с партньорства за справяне със съществуващото замърсяване с пластмаса. Повишаването на осведомеността и насърчаването на кръговите правила са също от основно значение ".

Чрез новото световно съглашение ще се укрепи взаимоотношението на институциите с научните среди, ще се реализира опазване на цената на пластмасовите артикули посредством допустимо най-дългото им шерване, заемане, наново потребление и преработване. „ Отчитам значимата роля на бизнеса за преустановяване на замърсяването. Той може интензивно да се включи в прехода посредством финансиране на нововъведения, ориентирани към по-трайни и по-устойчиви пластмасови артикули. Като подсигуряваме екопроектиране, ще спомогнем за производството на артикули, които могат по-лесно да бъдат поправени, по-трайни са и се рециклират елементарно ", съобщи министърът. Според нея бизнесът би трябвало да бъде зает в провеждането на акции за осведомление на потребителите за вероятните други възможности на пластмасовите артикули и по този начин ще реализираме „ смяна в пристрастията към статуквото ". Ползите ще са за всички – за бизнеса, който ще икономиса скъпи запаси, за потребителите, на които ще се оферират артикули, чието потребление е по-ефективно, и най-важното – за околната среда, която ще бъде пощадена от нездравословното влияние на пластмасата.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР