Основен приоритет на България остава да сме отворени към всички

...
Основен приоритет на България остава да сме отворени към всички
Коментари Харесай

Дончев: България трябва да запази ролята си на транзитьор на газ


Основен приоритет на България остава да сме отворени към всички източници за доставка на газ. Да има сигурност на доставките и да се запази ролята ни транзитьор. Това стана ясно от думите на вицепремиера Томислав Дончев пред bTV. По думите му страната ни и все още транзитира газ и получава доходи от това.

България започва редица процедури за разширение на газопреносната си мрежа. Нови вложения, които имат за цел да ни оказват помощ да съхраним ролята си в преноса на природен газ. Всички те се правят в сходство с европейското законодателство, посочи Дончев.

Той добави, че това, което преди време се случи с „ Южен поток”, не може да стане в този момент, защото всичко е деликатно премислено, с цел да няма спор с европейското законодателство.

„ Изглеждаме ли ви толкоз безотговорни да се започва строителството на едно оборудване, в случай че няма явен и сигурен сюжет за възвръщане на парите и генериране на облага след това”, попита Дончев.

Относно АЕЦ „ Белене” Томислав Дончев изясни, че процедурата за избор на вложител би трябвало да бъде оповестена в границите на този месец. По думите му няма по какъв начин централата да бъде приключена без присъединяване на „ Росатом”.

„ Друг въпрос е кой и по какъв начин ще влага в плана. Собствеността на сдружението, което ще се образува като резултат от процедурата, ще има три съществени съставния елемент. Единият ще е на българската страна на база оборудването, което към този момент притежаваме. Вторият ще е за стратегическия вложител – този, който ще доинвестира свежи пари. Имаме упоритостта да има още един дял, който ще е за всички останали заинтригувани. Вече две балкански страни – Македония и Сърбия, демонстрираха кардинален интерес към присъединяване в плана. Те биха могли да бъдат съдружници в този трети компонент”, изясни Дончев.

Той бе помолен да разяснява и административната промяна, с която се занимава и концепцията за три дни служителите ще обработват настояванията на жителите и компаниите. Дончев е на мнение, че най-важното е да се смени моделът на мислене в администрацията.

„ От десетилетия имаме чувството, че държавният чиновник е тип шеф. Когато и двете страни знаят, че той е там, с цел да служи на обществото, нещата ще вървят по-лесно”, съобщи той.

„ Гишетата ще останат. Въпросът е на едно гише да се свърши всичко, което е належащо, а не да се обикаля като хамстер в катерушка”, добави вицепремиерът.

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР