Основен принцип на правовата държава е всяка институция да функционира

...
Основен принцип на правовата държава е всяка институция да функционира
Коментари Харесай

КЕВР не може да спаси от фалит ВиК сектора, може да одобри план за 2022/26 г.

Основен принцип на правовата страна е всяка институция да действа в рамките на своите нормативно открити пълномощия. В позиция от страна на КЕВР - Комисията по енергийно и водно контролиране реагират на прессъобщение на Министерство на регионалното развитие, в което се предизвестява, че държавните ВиК сдружения са застрашени от банкрут поради високата цена на електрическата енергия и неналичието на схващане от страна точно на КЕВР.

Направените опити за внушения и интервенция в работата на самостоятелния регулатор са нарушаване на закона, и на съществени правила заложени в ЗРВКУ, доколкото насъбраните загуби от страна на сдруженията, вследствие на бездействия и несвършени отговорности на принципала, ще бъдат включени в цените и заплатени от потребителите.
 Разнобой сред Министерство на регионалното развитие и КЕВР по какъв начин да спасят ВиК бранша от банкрут
Разнобой сред Министерство на регионалното развитие и КЕВР по какъв начин да спасят ВиК бранша от банкрут

Водните сдружения са задлъжнели с над 18 млн. лв. поради скъпия ток

От КЕВР декларират, че нямат никакви пълномощия да дефинират цени обратно във времето, както и да ползват ограничения. Това е в пълномощията на Министерски съвет, което и той към този момент е направил със сума от 450 млн. лева

ВиК операторите си доставят електрическа енергия въз основа на подписани контракти с снабдители, определени по реда на Закона за публичните поръчки. Липсва информация ВиК сдруженията да подхващат съответни ограничения за отбрана на комерсиалния си интерес по правосъден път, макар че има едностранно прекъснати контракти.

След рекомендация от БЕХ са декларирали, че ще основат лично сдружение - търговец на електрическа енергия и плануват сдружението да стартира своята активност до края на 2021 година Искане с подобен темперамент обаче не е постъпило и досега в деловодната система на КЕВР. Също по този начин и досега в КЕВР не е постъпвала по-конкретна информация за плануваните и/или подхванати дейности в посоча подсилване на сдруженията.

Липсва каквато и да е нормативна опция КЕВР да преразгледа настоящите цени на ВиК услуги за 2021 година
 От
От " ВиК-Видин " аплайват за заем от " Български ВиК холдинг ", с цел да не спрат тока от 6 декември

Разходите на ВиК били надвишавали приходите, само че не пишат за течовете

През настоящата 2021 година, ВиК сдруженията показват в КЕВР бизнес проекти и ценови заявки за новия регулаторен интервал 2022-2026 година Комисията ще утвърди цени на ВиК услуги за 2022 година като част от процедурата за одобрение на новия бизнес проект, и няма правни учредения да организира други процедури.

Освен това от КЕВР обръщат внимание и че бизнес проектите на редица държавни ВиК оператори не са съгласувани от съответните Асоциации по ВиК, като в някои случаи даже Министерство на регионалното развитие е дало негативни мандати на регионалните шефове.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР