Основен елемент в по-доброто ваксинационно покритие е начинът, по който

...
Основен елемент в по-доброто ваксинационно покритие е начинът, по който
Коментари Харесай

Д-р Николова: Трябва да преборим страховете за ваксините и да намерим път към пациентите

Основен детайл в по-доброто имунизационно покритие е методът, по който лекарят поддържа връзка със своите пациенти. Ако лекарите имат време да поддържат връзка с пациентите си и да им обяснят, че имунизациите ще им оказват помощ, това ще способства за по-лесното взимане на осведомено решение от страна на пациента. Това сподели създателят на фондация „ Астра Форум “ доктор Момчил Баев по време на дискусионното студио „ България е на трето  място по заболяемост от рак на маточната шийка (HPV) и на четвърто по смъртност в Европа. Създаване на мотор на смяната – КОАЛИЦИЯ HPV “, което се организира през днешния ден.

Според него българските жители се доверяват на общопрактикуващите лекари в извънредно висока степен. „ Бидейки толкоз огромно съсловие с добър териториален обсег, те доближават до всички български жители. Така че те са едно от най-важните звена в системата и проблемите на ваксинопрофилактиката. Семейните лекари биха били добър проводник във връзка с убеждаването на пациентите. Би било неприятно, когато доктор поучава против имунизациите своите пациенти и ние виждахме такива случаи по време на Коронавирус пандемията, както и против целесъобразните ваксини “, сподели още доктор Баев.

Представителят на Педиатричната асоциация доцент Йорданка Узунова обаче беше безапелационна, че персоналните лекари не трябва да бъдат товарени с спомагателни функционалности. „ Първо, те не са толкоз огромна мощ, тъй като те последователно понижават. Те имат и доста структурни, организационни и финансови спънки и би трябвало да ги подкрепим, а не да ги товарим в допълнение “, безапелационна беше тя.

„ Ние сме привикнали да сме Алфата и Омегата в здравната система, тъй като всичко стартира и свършва с нас “, разяснява и общопрактикуващият доктор и член на УС на БЛС доктор Гергана Николова.

Тя описа, че е имала пациент млада жена, ненавършила 40 години, която е умряла от рак  на маточната шийка. Жената е имала две деца, като момиченцето е било тъкмо във възрастта сред 9 и 12 години, в която работи Националната стратегия за ваксинопрофилактика на HPV. „ Тя умираше, знаеше, че умира и че не може да се направи нищо повече за нея, само че тя и брачният партньор й отхвърлиха. За мен това беше шокиращо, тъй като те знаеха всички последствия и все пак отхвърлиха. Чувствах се отвратително безсилна, тъй като нито можех да оказа помощ на индивида, който си  отиваше, нито на това дете, което навлизаше в живота. Чисто човешки, само че и професионално считам, че би трябвало да преборим човешките страхове и да намерим път към пациентите. Трябва да се преборим като общество “, сподели доктор Николова.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР