Основен акцент от дейността на МС беше войната в Украйна

...
Основен акцент от дейността на МС беше войната в Украйна
Коментари Харесай

МС реши: По 40 лева на ден за украинските бежанци у нас

Основен акцент от активността на Министерски съвет беше войната в Украйна и последствията за украинските жители на българска територия, както и за българското население, съобщи представителят на Министерски съвет Лена Бориславова.

България няма да изпраща изтребители към Украйна, държавното управление застава зад това решение, отговори Бориславова на журналистически въпрос.

Ще се ползва ускорено включване в пазара на труда на украинските жители, с цел да се разреши тяхната интеграция. Ще бъде предоставена краткосрочна филантропична помощ в границите на 3 месеца, тази помощ е до 40 лева дневно. С тази мярка ще бъде подкрепят и българския туристически бранш - хотели и места за настаняване, които може да чакат отлив за туристи.

В България има към 30 000 украински бежанци, които би трябвало да се записват със статут до 31 март, с цел да могат да получават помощта, посочи вицепремиерът Асен Василев.

Министерството на земеделието ще може да купува пшеница, слънчоглед и царевица за запаса, общата сума е 1,1 милиарда лв.. Няма наложена възбрана за експорт, разяснява Асен Василев.

Обсъдени са цените на олиото, защото има внезапно повишаване от последните 2 дни, което не може да се изясни с неналичието на първични материали или наличия, сподели Бориславова.

Цена от 5 лева за литър олио е далавера, съобщи министърът на стопанската система Корнелия Нинова, като посочи, че индустриалната цена е 2 лева

Производителите на олио задържат количества, в очакване да го изнесат на по-високи цени или в очакване на покачване на цените. Няма да позволим малко на брой да станат милионери за няколко дни и нощи на гърба на българските жители, съобщи Нинова. Ще бъде сезирана Комисия за защита на конкуренцията, с цел да се извършат инспекции.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР