Основателят на Уикилийкс е преследван в САЩ заради предполагаем заговор

...
Основателят на Уикилийкс е преследван в САЩ заради предполагаем заговор
Коментари Харесай

Развоят на делото за екстрадирането на Асандж ще е след месец

Основателят на " Уикилийкс " е преследван в Съединени американски щати поради хипотетичен скрит план за приемане и откриване на информация за националната защита след публикуването на хиляди изтекли документи, свързани с войните в Афганистан и Ирак.

По време на двудневното чуване през февруари юристи на 52-годишния Асандж желаеха позволение от съдията да оспорят отхвърлянето на по-голямата част от делото, с цел да предотвратят изгонването му. Миналия месец двама съдии отхвърлиха множеството от правните причини на Асандж, само че обявиха, че в случай че Съединени американски щати не дадат гаранции, той ще може да апелира на три учредения.

Тези гаранции са, че Асандж ще бъде предпазен и ще може да се базира на Първата корекция от американската Конституция, която пази свободата на словото в страната; че Съединени американски щати не са " предубедени в правосъдния развой " поради националността му и че няма да му бъде наложено смъртно наказване.

Вчера двамата съдии потвърдиха, че Съединени американски щати са дали увещание на съда и обявиха, че чуването ще се организира на 20 май и ще продължи към два часа, съобщи Българска телеграфна агенция.

Съдът издаде това решение, откакто във вторник брачната половинка на Асандж - Стела Асандж, съобщи, че Съединени американски щати са дали " искрено уклончиви думи ".

" Съединените щати не дадоха увещание във връзка с Първата корекция и дадоха общоприетоо увещание във връзка с смъртното наказване ", сподели тя. " Съединени американски щати не се ангажираха да отдръпват предходното изказване на прокуратурата, че Джулиан няма право да се позове на Първата корекция, тъй като не е жител на Съединени американски щати. Вместо това Съединени американски щати се лимитират до искрено уклончиви думи, потвърждавайки, че Джулиан може " да се опита да повдигне въпроса " за Първата корекция, в случай че бъде екстрадиран.

" Дипломатическата нота с нищо не облекчава крайното безпокойствие на фамилията ни за неговото бъдеще - мрачното му очакване да прекара остатъка от живота си в изолираност в американски затвор поради публикуването на публицистика, печелила награди ", добави брачната половинка му.

Министерството на правораздаването на Съединени американски щати отхвърли да разяснява.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР