Основателят на Уикилийкс“ Джулиан Асандж ще се ожени за дългогодишната

...
Основателят на Уикилийкс“ Джулиан Асандж ще се ожени за дългогодишната
Коментари Харесай

Сватба в лондонския затвор Белмарш: Джулиан Асандж реши да се ожени

Основателят на „ Уикилийкс “ Джулиан Асандж ще се ожени за дългогодишната си партньорка Стела Морис в строго охраняемия затвор „ Белмарш “ в Лондон. На церемонията ще участват четирима посетители, двама публични очевидци и двама надзиратели, оповестяват от организация „ Ройтерс “

Сватбената церемонията ще се организира по време на часовете за рандеву в пандиза, където Асандж прекара последните три години от живота си.

50-годишният австралиец е търсен от американските управляващи, с цел да бъде изправен пред съда по 18 обвинявания, свързани с публикуването в „ Уикилийкс “ на големи масиви от поверителни американски военни документи и дипломатически телефрами.

Асандж отхвърля да е направил нарушаване. Въпреки това той е в пандиза от 2019 година, откакто в предходните седем години се укриваше в посолството на Еквадор в Лондон.

Асандж и годеницата му Морис се срещат през 2011 година, когато тя стартира работа в правния му екип. Връзката им стартира през 2015 година, а до момента в който Асандж е укриван в еквадорското посолство в Лондон се раждат и двете им деца.

38-годишната Стела Морис е юрист. Тя е родена в Южна Африка и има испанско и шведско поданство. Живее в Лондон съвсем 20 години. Пред английския вестник The Guardian, Стела Морис декларира:

„ Това не е затворническа женитба, това е декларация за обич и устойчивост, макар стените на пандиза, макар политическото гонене, макар случайното задържане, макар вредите и издевателството, нанесени на Юлиан и нашето семейство. Тяхното изтезание единствено кара любовта ни да става по-силна. “

Сватбената рокля на Морис и килтът, с който ще бъде облечен Асандж – намек за шотландския му генезис, са основани от английската фешън дизайнерка Вивиен Уестууд, която и преди този момент е водила акция против екстрадицията му.

От съображения за сигурност пандизът отхвърли позволение да участват публицисти или фотограф като очевидци. А Морис разяснява пред The Guardian, че всяка част от тяхното събитие е строго следено – от листата за посетители до сватбената фотография.

Julian Assange will finally be allowed to marry inside the UK`s highest security prison where he is incarcerated for revealing war crimes, here his fiancee speaks passionately ahead of this bitter-sweet day: " Love over fear "
— Defend Assange Campaign (@DefendAssange)
„ Имахме спор с Министерството на правораздаването и затворническите управляващи, които отхвърлиха препоръчаните от нас очевидци, тъй като са журналисти; отхвърлиха оферти от нас фотограф, тъй като той също работи като фотограф в пресата, макар че всички те биха участвали като физически лица.
Убеденa съм, че се опасяват, че хората ще видят Джулиан като човешко създание. Не име, а човек. Страхът им разкрива, че желаят непременно Джулиан да остане незабележим за обществеността, даже в деня на сватбата си и изключително в деня на сватбата си. За да изчезне той от публичното съзнаниe ", споделя тя.

Последният път, когато Асандж е сниман от медиите е през прозорците на микробус на път към съда, малко след ареста му на 11 април 2019 година

Напоследък даже не е допускан да бъде в съда за личните си чувания. Морис дефинира като " нечовечен и безчовечен " метода, по който се отнасят към него.

По-рано този месец на Асандж бе отказано и правото да апелира правосъдно решение от декември 2021 година за изгонването му в Съединените щати, само че той продължава да апелира. Финалното решение ще бъде взето от министъра на вътрешните работи на Англия Прити Пател. 
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР