Основателят на Уикилийкс Джулиан Асандж получи право да обжалва в

...
Основателят на Уикилийкс Джулиан Асандж получи право да обжалва в
Коментари Харесай

Асандж с право да обжалва решението за екстрадирането му

Основателят на " Уикилийкс " Джулиан Асандж получи право да апелира в английския Върховен съд решението за изгонването му в Съединените щати, предават международните организации.

Ако бъде изпратен в Съединени американски щати, Асандж ще бъде съден по 18 обвинявания, в това число за шпионаж.

През декември съд в Лондон постанови, че той не трябва да бъде екстрадиран поради психическите му проблеми и риска от самоубийство.

Висшият съд в Лондон постанови през днешния ден, че Асандж има цялостно законово съображение да се обърне към Върховния съд. Това значи, че той може да подаде молба за чуване в най-висшия английски съд, което за момента най-малкото ще забави изгонването му в Съединените щати.

Джулиън Асандж е търсен в Америка по отношение на публикуването на хиляди секретни документи през 2010 и 2011 година, свързани с дейностите на американската войска в Афганистан и Ирак.

Няма гаранции обаче, че той ще бъде изслушан във Върховния съд, макар правосъдното решение. На процедура това значи, че могат да минат месеци, до момента в който бъде завършено делото му.

Стела Морис, избраница на Асандж и майка на двамата му синове, сподели, че „ решението на висшия съд в Лондон е победа, само че те са още доста надалеч от възтържествуване на справедливостта “.

През декември съдът ревизира предходно решение и постанови, че Съединените щати са дали задоволително положителни уверения за сигурността на Асандж и той може да бъде екстрадиран в Америка, само че през днешния ден арбитър лорд Бенет съобщи, че е зародил юридически въпрос по какъв начин тези уверения са били предоставени като част от американското обжалване.

Адвокатите на Асандж разполагат с 14 дни да се извърнат към Върховния съд.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР