Основателят на специализирания сайт desebg.com журналистът Христо Христов се обърна

...
Основателят на специализирания сайт desebg.com журналистът Христо Христов се обърна
Коментари Харесай

Дайте достъп до документите на вашите близки в архива на ДС: Хр. Христов към Васил Терзиев

Основателят на профилирания уебсайт desebg.com журналистът Христо Христов се обърна с Отворено писмо до претендента за кмет на София, предприемача и. Той упорства за достъп до архивите на дядо му (началник на Трето ръководство на Държавна сигурност, военното контраразузнаване над две десетилетия) и на татко му (офицер от Първо основно ръководство на Държавна сигурност, външното разузнаване).

Журналистът се базира на закона за досиетата, който показва, че в такива проблеми достъпът до документите се дава от страна на наследниците.

Христов показва, че евентуално и други представители на медиите ще изискат достъп до въпросните архивни документи. Писмото му е предизвикано от думи на издигнатия от „ Продължаваме промяната “, „ Демократична България “, „ Спаси София “ и „ Екипът на София “ Терзиев. В първото си изявление по  NOVA телевизия той разгласи, че не се тормози от дейности на свои близки в предишното.

Ето  цялото Отворено писмо:

ДО

ВАСИЛ ТЕРЗИЕВ,

КАНДИДАТ ЗА КМЕТ

НА ГР. СОФИЯ

ОТВОРЕНО ПИСМО

 Уважаеми господин Терзиев,

Обръщам се към Вас с молба да дадете единодушие за запознаване с документите в архива на Държавна сигурност за Вашите татко и дядо, които са служили в нейните структури като щатни чиновници.

Достъпът до тези архивни документи на Държавна сигурност е подбуден от огромния публичен интерес, провокиран от връзката на Вашите близки с тоталитарния комунистически режим след издигане на кандидатурата Ви за кмет на гр. София на идните локални избори през тази есен.

По Закона за достъп и откриване на документите и за оповестяване на принадлежност на български жители към Държавна сигурност и разследващите служби на Българската национална войска представителите на медиите и откривателите не можем да получим достъп до сходни архивни документи без единодушието на директните наследници.

Това е и повода да се обърна към Вас като правоприемник, а употребявам формата навън писмо, защото нямам достъп до Вас и не разполагам с Ваши контакти.

Молбата към Вас е подбудена и от Вашата увереност, че не се притеснявате от дейности на Ваши близки в предишното, която изразихте обществено в изявление по NOVA телевизия на 28 юни 2023 година

Убеден съм, че и други представители на медиите сигурно ще демонстрират интерес към въпросните документи и достъпът до тях е най-хубавия метод да се отговори на този интерес.

 С УВАЖЕНИЕ:
Христо Христов,

публицист и създател

на профилирания уебсайт desebg.com

Източник: faktor.bg
създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР